Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Van magyarázat arra, hogy valaki oltás után is elkapja a H1N1-et

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Pár napon belül 2 olyan esetről is beszámolt a sajtó, amikor oltott személy betegedett meg H1N1 influenzától.

Ennek két oka van - az ÁNTSZ oldalán is olvasható az egyik:

Egyrészt: nem ismerünk olyan oltóanyagot, amely 100 százalékos védettséget nyújtana.

Az oltóanyagban található vírust ugyanis előzőleg elölik. Az egyéni érzékenység és immunválasz miatt nem minden oltottban történik meg a megfelelő immunválasz.
Attól, hogy az oltás 100-ból csak mondjuk 70-80 influenzás megbetegedést véd ki, még nem jelenti azt, hogy nem hatásos. Ráadásul azoknál, akik a védőoltás ellenére mégis influenzásak lesznek, enyhébb lefolyású lesz a megbetegedés. Az epidemiológiai vizsgálatok eredményei alapján ugyanis azt mondhatjuk, hogy az influenza elleni védőoltás hatásos a betegség súlyos lefolyásának, a kórházi kezelésnek és a halálozásnak a kivédésére is.

A másik fontos tényező: az oltás beadása után a szervezetnek (életkortól és immunstátusztól függően) 10-14 nap kell ahhoz, hogy előállítsa az ellenanyagot a vírus ellen.

Ha valaki ezen az időn BELÜL kerül érintkezésbe fertőző személlyel és vírussal, akkor az immunrendszere még nem áll készen a védelemre, így a vírusok képesek szaporodni és betegséget okozni az illető szervezetében.
Épp ezért rendkívül fontos, hogy az oltás beadását követő 2 hétben nagyon körültekintőek legyünk, kerüljük a fertőzés lehetőségét, tartsuk be a higiénés előírásokat, hiszen például a tárgyakon, kézen is életképes a H1N1 vírusa még órákon át!
Az influenzás betegekkel való érintkezés, ápolás szabályairól itt olvashatnak.

A Heim Pál kórházban agyvelőgyulladással kezelt gyerek (aki 7 nappal az oltás után fertőződött meg valakitől) szerencsére jobban van, és azt a debreceni rendőrt is kiengedhetik a kórházból, aki másfél hónappal az oltás után mégis elkapta a fertőzést. Ő abba a 20 százalékba tartozott, akinél nem alakult ki megfelelő immunválaszt az oltás hatására, bár dr. Berencsi György virológus szerint az is elképzelhető, hogy a fiatalember oltás nélkül belehalt volna a H1N1 szövődményeibe.

Oltóközpontok listája térképpel:


2009.12.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések