Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Van képük a leszokás hatásairól

kategória: Dohányzás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Neurológia

Kimutatható, hogy a nikotin megvonás funkcionális változásokat hoz létre a leszokni próbáló dohányosok agyában, a kognitív teljesítmény (például a koncentráló képesség) romlását okozva. Ez még nehezebbé teheti a leszokást, a dohányzás újrakezdéséhez vezetve - ismertették kutatási eredményeiket az amerikai családorvosok éves találkozóján.


Az agyi képalkotó eljárások megmutatják, hogy a nikotin prolacrilex tartalmú szerrel kezelteknél a nikotin megvonás ilyen tünetei visszafordíthatóak. Ennek az információnak a segítségével a kezelőorvosok jobban megérthetik a függőséget, és hogy a kezelés miként segíthet.

"Az új vizsgálat olyan új bizonyítékokkal szolgál, amelyek megindokolják, az orvosoknak miért kell közbeavatkozniuk és segíteniük a betegeknek megérteni és kezelni a tüneteiket a sikeres leszokás érdekében" - közölte Dr. C. Everett Koop, korábbi amerikai tisztifőorvos és az 1988-as tisztiorvosi jelentés (A dohányzás egészségügyi következményei: Nikotinfüggőség) egyik szerzője.
"Az orvosoknak fel kellene használniuk ezeket az információkat, mint indokokat a páciensek számára, hogy könnyebben megérthessék függőségüket, beleértve a megvonás komoly hatásait és hogy a bizonyított kezelések segíthetnek a nikotin agyat érintő megvonási tüneteinek visszafordítását."

A szakmai találkozón két hasonló vizsgálatból származó adatokról számoltak be. A vizsgálatok során a nikotin megvonás agyra gyakorolt hatását kutatták és bemutatták, hogy a nikotin prolacrilex tartalmú szer szignifikánsan segített visszafordítani a leszokással összefüggő nikotinmegvonás tüneteit.

Az agy specifikus területei, főként az úgynevezett exekutív funkciókkal összefüggő részek érintettek a nikotin megvonáskor. A vizsgálatok szerint egy nikotin prolacrilex tartalmú, leszokást segítő szer szignifikánsan javította a kognitív teljesítményt a placebóhoz képest, és csökkentette a megvonási tüneteket, beleértve a sóvárgást, a koncentrálási nehézségeket, az ingerlékenységet és a nyugtalanságot. Egyéb nikotin megvonási tünetek, például a rövid távú memóriazavar, a szelektív és osztott figyelem zavarai, szintén szignifikánsan csökkentek.

"Megvonáskor a dohányos agya rendellenesen működik, és ez ronthatja a leszokó gondolkodási és cselekvési képességét" - közölte Dr. Jack Henningfielf, a Johns Hopkins Orvosi Egyetem Pszichiátriai és Magatartástudományi Intézetének professzora, a Pinney Associates kutatási és egészségpolitikai alelnöke.
"Azon dohányosoknak, akik megvonási tüneteket tapasztalnak, és nem engedhetik meg maguknak a koncentráció vagy az ítélőképesség romlását, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság által jóváhagyott, leszokást segítő gyógyszerek, mint például a nikotin prolacrilex tartalmú szer, szedése segíthet."

A terápiás nikotin termékeket speciálisan a megvonási tünetek enyhítésére fejlesztették ki, biztonságosan és fokozatosan szoktatva le a pácienst a nikotinról. Akár kétszeresére növelhetik a sikeres leszokás esélyét a placebóhoz képest és hosszú távú leszokást biztosíthatnak (6 hónap vagy ennél tovább). A patikában kapható nikotintermékek, mint a nikotintapasz, a nikotinos rágógumi és a nikotin tabletták a leszokás élvonalbeli szerei. Korábban 110 klinikai gyógyszertesztelés és több mint 40 000 résztvevő segítségével győződtek meg a terápiás nikotin termékek biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.22 09:19:32

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések