Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Váltott műszakban dolgozók, sokat repülők, figyelem!

kategória: Alvászavar, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Neurológia, Táplálkozás

Felfedezték a táplálkozással összefüggő óra létezését a Beth Izrael Egészségügyi Központ (BIDMC) tudósai, amikor a test biológiai ritmusának összetettségét vizsgálták. Ez az óra képes helyettesíteni a központi biológiai órát, azt, ami kiszolgálja a szervezet elsődleges időmérőjét.

A felfedezés nagyon hasznos lehet, mivel kiderült: az étkezések ütemezésének szabályozásával az emberek sokkal könnyebben alkalmazkodnának a váltóműszak és a hosszú repülőutak miatti időeltolódáshoz.

"A modern kor embere képes lenne használni ezeket a felfedezéseket. Ha például Amerikából Japánba utazol, rá vagy kényszerítve, hogy alkalmazkodj 11 óra időeltolódáshoz" - magyarázza a tanulmány vezető szerzője, Clifford Saper (MD, PhD), a BIDMC Neurológiai Osztályának elnöke. "Mert a szervezet biológiai órája minden nap csak egy kicsivel tud alkalmazkodni, így egy átlagos ember számára körülbelül egy hét, mire átáll egy új időzónára. Gyakran tehát addig, mire már úgyis jönne haza."

Az étkezések ütemezésével az utazók képesek lennének "bekapcsolni" a táplálkozási órájukat és így gyorsabban tudnának alkalmazkodni az új időzónához.

"Egy böjtöléses, evés nélküli szakasz lehetővé tenné mindannyiunk számára, hogy kb. 16 óra alatt felfedezzük ezt az új órát" - mondja Saper. "Ebben az esetben elég lenne elkerülnünk az evést a repülőgépen és csak akkor enni, mikor már földet értünk. Ez segítene alkalmazkodni és elkerülni sok kényelmetlen érzést, ami az utazásból és az új időzónából ered."

2008.05.28 09:43:11

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Tippek:

Kezdje a reggelt egy alapos szellőztetéssel, nyújtózkodással, és néhány mély belégzéssel a nyitott ablaknál.


Szponzorált hirdetések