Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Válság az AIDS kezelésben

kategória: AIDS, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet, Szexológia

A mostani világgazdasági válság árthat a HIV és AIDS elleni harcnak, a pénzhiány miatt ugyanis kevesebb pénz jut a megelőző programokra és a kezelésekre - nyilatkozta Peter Piot, az UNAIDS nevű AIDS-ellenes szervezet igazgatója.


Mr. Piot szerint a növekvő élelmiszer és energiaárak miatt kialakult szegénység ezen kívül kedvezhet azoknak a tényezőknek, amelyek elősegíthetik a HIV terjedését. "A fejlődő országok komolyan meg fogják érezni a mostani gazdasági válság egészségügyi hatásait, különösen a HIV és AIDS által leginkább sújtott területeken."

A szegényebb országok AIDS és HIV kezelési költségeit általában adományokból fedezik, amelyek jelentős csökkenésére számítanak a szakértők. Persze a pénzügyi válság hatása nem érezhető azonnal. Mr. Piot szerint körülbelül egy év múlva érezhetik majd a megvonásokkal járó nehézségeket először az érintettek.

"Ha az AIDS kezelések és megelőzési programok támogatottsága nem növekszik jelentősen, akkor további halálesetekkel kell számolnunk - nyilatkozta Mr. Piot - Számításaink szerint, ha a mostani támogatottsági szintet fenn tudjuk is tartani, akkor is mintegy hárommillió halálesettel kell számolunk évente, 2011-ig."

Mr. Piot ugyanakkor örömmel fogadta a Bush kormány elnöki AIDS-elleni gyorssegély programját (PEPFAR), amely szerinte életek millióit segíthet megmenteni. "Remélem a következő kormány is a mostanihoz hasonlóan támogatja majd az AIDS elleni harcot" - nyilatkozta Mr. Piot.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.10 09:06:29

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések