Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos unalom

kategória: Pszichológia

Az unalomra leggyakrabban úgy tekintünk, mint hétköznapi, átmeneti állapotra, melyet a körülmények megváltoztatásával hamar elűzhetünk. Ám létezik az unalomnak egy krónikus, tartós változata is, amely a közérzetre, sőt az egészségre is káros hatással lehet. Ha valaki a monoton munkavégzés közben unatkozik, akár komoly baleset áldozatává is válhat a figyelmetlensége következtében. Aki pedig sokat unatkozik, az könnyen fordulhat az evéshez, az alkoholizáláshoz vagy a szerencsejátékokhoz unaloműzőként. Nem véletlenül született meg a szólás: "halálra unja magát". Az unalom tehát korántsem veszélytelen állapot, mindeddig mégsem született meg pontos, tudományos definíciója.

A kanadai York Egyetem pszichológusa, John Eastwood a Guelph és a Waterloo Egyetemen dolgozó munkatársaival együtt az unalom érzésének mentális folyamatát próbálták feltérképezni, hogy ennek révén pontos meghatározását adhassák ennek az érzésnek. Megállapításaikat a Perspectives on Psychological Science című lapban tették közzé, melyben az unalmat úgy definiálták, mint "ellentmondásos állapotot, amely során kielégítő tevékenységre vágyunk, ám képtelenek vagyunk azt megtalálni", mivel az agy figyelmi hálózatában valamilyen hiba következett be. Általában akkor unatkozunk, ha nehezünkre esik figyelni egy belső vagy külső információra, amely szükséges lenne ahhoz, hogy ráleljünk a számunkra kielégítő tevékenységre. Ilyenkor tisztában vagyunk vele, hogy nehezünkre esik figyelni, de többnyire a környezetünket tartjuk ezért felelősnek.

A szakemberek abban bíznak, hogy a kognitív idegtudomány, a szociálpszichológia és a klinikai pszichológia integrálásával még inkább megérthetővé válik az unalom és a figyelem fogalma, azaz két olyan jelenségé, melyek elválaszthatatlanul összetartoznak. Most, hogy a fogalmat magát sikeresen meghatározták, Eastwood és munkatársai arra készülnek, hogy megfelelő stratégiát dolgozzanak ki, mellyel az unalomtól szenvedőket segíthetik, és ezáltal az unalommal járó potenciális veszélyeket is kiszűrhetik.

2012.10.09 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések