Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szexfüggés: betegség vagy valami más?

kategória: Szexológia

Szexfüggőség az, ha valaki még akkor is képtelen ellenállni testi vágyainak, ha saját életét is veszélybe sodorhatja. De vajon valóban létezik ez a betegség, vagy egyesek csupán ezzel próbálják palástolni önnön gyengeségüket? A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem Neuropszichiátriai Intézetének klinikai szakpszichológusa, Rory Reid szerint még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni a betegséget, ám abban már egyet értenek a szakemberek, hogy a hiperszexuális viselkedés diagnosztizálásához a következő öt kritérium közül négynek meg kell felelni.

1. az illető igen sok időt tölt el szexuális fantáziálással,
2. a szexet gyakran a szorongás, a depresszió vagy az unalom elűzésére használja
3. a szex valamilyen stresszes élethelyzetre nyújt megoldást
4. képtelen kontrollálni vagy csökkenteni a szexuális aktivitását
5. annak ellenére keresi a lehetőséget a szexre, hogy az fizikai és lelki sérüléseket okoz neki.

Alisha Shelbourn, a Santa Fe-i Orvosi Központ függőségekkel foglalkozó terapeutája azt tapasztalta, hogy a nők, akik szexuális viselkedésük miatt fordulnak szakemberhez, gyakran nem is szexre, inkább szerelemre és kapcsolatra vágynak. Egyik kapcsolatból esnek át a másikba, mindenkibe azonnal beleszeretnek, egyszerre több kapcsolatot tartanak fenn, hogy biztonságban érezzék magukat, és órákat töltenek arról fantáziálva, hogy valaki megmenti őket. Mindez károsnak onnantól kezdve mondható, ha negatívan hat a többi életterületre, például anyagi gondokhoz vagy étkezési rendellenességekhez vezet.

Mary Deitch, a Keystone Központ Gondozási Részlegének igazgatója szerint gyakran az áll a háttérben, hogy az illetőt gyerekkorában elhanyagolták, nem kapott törődést és szeretetet. Ezek a gyerekek gyakran az önkielégítésbe menekültek gondjaik elől, mert nem tudták máshogyan levezetni a dühüket vagy félelmüket, és ez a berögzültség felnőtt korukra is megmarad. David Ley klinikai pszichológus nem ért egyet azzal, hogy a hiperszexualitást önálló problémaként kellene kezelni, véleménye szerint, ha a téves szexuális cselekedeteket betegségnek nevezzük, azzal felmentjük az illetőt az alól, hogy felelősséget vállaljon saját tetteiért.

2012.04.19 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések