Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A változókor ködében

kategória: Változókor

A menopauza során átélt memóriazavar és összpontosítási képtelenség ugyanolyan valós tünet lehet, mint a hőhullámok vagy az álmatlanság. A "menopauzás ködben" szenvedő nőkkel kognitív feladatokat hajtattak végre a kutatók, hogy lássák, mennyi a panaszok valóságtartalma. Tényleg nehezebben jegyeztek meg adatokat, és figyelmük gyakrabban kalandozott el. "A kutatás fő témája az volt, hogy a nők elég jó megfigyelők. Ha azt mondják, memóriazavaruk van, az valószínűleg igaz is" - mondta el a társszerző, Pauline Maki, a Chicagoi Egyetemről.

Csakhogy az életkorral járó mentális hanyatlást általában nem veszik észre magukon az emberek, ez arra utal, hogy a kutatás témáját adó emlékezetzavar nem csak az öregedés miatt jelentkezik a nőknél. A Menopause márciusi számában megjelent cikk segíthet a nőknek és orvosaiknak megérteni a változókori "elmeköd" valóságát."Szerintem néhányan a hőhullámok miatti rossz alvásra vagy a lehangoltságra fogják, ezért jó, hogy rendelkezésre állnak ezek az elemzések" - mondta Pauline Maki.


Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a menopauza során a nők kétharmada számol be emlékezetzavarokról. A szóban forgó kutatás során 75 nőt vizsgáltak, akik olyan szempontok szerint értékelték a saját memóriájukat, hogy milyen gyakran felejtenek el dolgokat, és mennyire súlyos a feledékenységük. Az általános egészségi állapotukról, kedélyükről és hormonszintjükről is gyűjtöttek adatokat. A menopauza kezdeti szakaszában jártak, amikor egyre ritkul a menstruációs ciklus, és elkezdődnek a jellegzetes tünetek is. Átlagéletkoruk 40-60 év között mozgott.

41 százalékuk jelzett súlyos feledékenységet. Ők általában sokkal rosszabbul is teljesítettek a munkamemóriát és figyelmet felmérő teszteken. A mindennapi életben a munkamemória problémái esetén többször is el kell valamit olvasnia az illetőnek, hogy értelmezni tudja a részleteit. A figyelemzavar pedig azt jelenti, hogy könnyen kizökkenti őket például egy sziréna hangja. Az emlékezettel kapcsolatos gondok nem terjedtek ki azonban a verbális memóriára, bár a menopauza későbbi szakaszában, illetve erőteljes egyéb tünetek esetén ez is megjelent egyes nőknél. Habár a súlyosabb tünetektől szenvedőket gyakrabban kínozta lehangoltság és hőhullám, a kutatásból kiderült, hogy ezek mégsem magyarázhatták teljes mértékben a gyenge munkamemóriát és figyelmet, vagyis a menopauzás elmeköd nemcsak a rossz hangulat és a zavaró testi tünetek következménye, hanem a hormonszintek változása közvetlenül befolyásolja.

Bár a kutatók nem találtak összefüggést a vér ösztrogénszintje és az emlékezőképesség között, valószínűleg fontos az agyban bekövetkező ösztrogénszint-változás, ezt viszont szinte lehetetlen mérni, árulta el Pauline Maki. A menopauzával járó változások mellett egy csomó más stressz is éri a nőket, például a munkahelyen, a gyermeknevelésben, a szülőkről való gondoskodás kapcsán, ami szintén ront az emlékezeten és az összpontosító képességen - mondta el Nancy Woods, a Washingtoni Egyetem professzora. Ugyanakkor a megfigyelések pozitív üzenetet is hordoznak: amin ezek az asszonyok keresztülmennek, az normális, problémáikat pedig nem kell az elbutulás korai jelének tekinteni. Kutatások igazolták, hogy a hormonszintek stabilizálódásával a legtöbb nő visszanyeri kognitív képességeit.


Videó: HáziPatika.com

2012.04.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések