Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fenyőkéreggel védekezhetnek a szürkehályog ellen

kategória: Szemészet

A Kanada felfedezését követő télen, 1535-ben a francia Jacques Cartier expedíciójának tagjai sorra betegedtek meg, és hullottak el a szörnyű skorbutjárványtól. Egy irokéz gyógyítónak és fenyőkéreg teájának köszönhetően azonban csodálatos módon a többség felgyógyult. Majdnem 500 évvel később a kanadai Western Egyetem kutatói a Current Eye Research szaklapban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy az ugyanezeket az antioxidánsokat tartalmazó, vény nélkül kapható készítmény - megfelelően alkalmazva - csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.


A kutatócsoport John R. Trevithick vezetésével kimutatta, hogy a szürkehályog étrendi piknogenollal történő kezelése pozitív hatást gyakorol a szemlencsére, és rövid távon nem jár káros mellékhatásokkal. Annak azonban még fennáll a valószínűsége, hogy hosszú távon a piknogenol magas peroxid koncentráció kialakulásához vezethet (magas oxigén-, illetve fénykoncentrációjú környezetben), ami aktiválhatja az antioxidánsokat, és károsíthatja a szemlencsét.

Trevithick azt is elmondta, hogy a fenyőkéreg-kivonat további tesztelésére lesz szükség, mivel az in vitro kísérlet valójában felgyorsította a szürkehályog kialakulását, további szövetkárosodást okozva. E mellékhatást azzal lehetne ellensúlyozni, hogy a betegek béta-karotint, C-vitamint és E-vitamint szednek. Trevithick szerint ugyanis a piknogenol és a karotin illetve C-vitamin kombinációjáról már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy ígéretesen csökkenti a Mars-küldetés szimulációiban az űrsugárzás okozta szürkehályogot.

Trevithick úgy véli, hogy a nagy kiterjedésű kanadai fenyveserdőket figyelembe véve a piknogenol kanadai típusának kifejlesztésével kiváló mellékterméket lehetne létrehozni az ország papírgyártása mellett.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.03 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések