Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Valóban bölcsebbek leszünk, ahogy öregszünk

kategória: Pszichológia

Az idősebbek inkább képesek meglátni a stresszes helyzetek pozitív vonásait, és jobban együttéreznek a szerencsétlenebb sorsúakkal, mint a fiatalok, ez derült ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából. A tanulmány eredményei a Psychology and Aging című folyóiratban jelentek meg, és alátámasztják azt a feltételezést, hogy az érzelmi intelligencia és a kognitív képességek valóban fejlődnek 60 éves kor felett. Ez előnyt jelenthet a személyes kapcsolatokban és a munkahelyen. "Egyre inkább úgy látszik, hogy az idősebbek inkább a társas kapcsolatokra, gondoskodásra összpontosítanak; az evolúció erre hangolhatta be az idegrendszerünket" - mondta a tanulmány vezetője, Robert Levenson pszichológus.

Munkatársaival több megfigyelést is végeztek azzal kapcsolatban, hogy miként változnak az érzelmi stratégiák és válaszok az életkor előrehaladtával. Az egyik ilyenben 144 ember vett részt, 20, 40 és 60 év körüliek: semleges, szomorú és undorító filmrészleteket néztek meg. Az idősek tudták leginkább pozitív színben feltüntetni a negatív jeleneteket a pozitív újraértékelés nevű módszerrel. Ez a mechanizmus az élettapasztalaton alapszik. A húszas és negyvenes éveikben járó résztvevők jobban ki tudtak kapcsolni, és elvonták figyelmüket a kellemetlen jelenetektől. Ezt hívják a kutatók a közönyösség módszerének.

Következtetéseik szerint "az idősebbeknek valószínűleg jobbat tesz, ha érzelmileg érintettek maradnak, és a pozitív újraértékelés segítségével küzdenek meg a nehézségekkel, és nem úgy, hogy elhatárolják magukat az olyan helyzetektől, melyek javíthatják az életminőséget".

2011.02.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések