Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A keresztbe tett láb veszélyei

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Az emberek többsége legtöbbször keresztbe tett lábbal ül. A legtöbben észre sem veszik. Az orvosok azonban gyakran javasolják betegeiknek, hogy kerüljék ezt a testhelyzetet. Ennek az egyik oka az, hogy e póz hatására állítólag megemelkedhet a vérnyomás. A másik pedig az, hogy megnőhet a visszértágulatok kialakulásának esélye is. Tényleg veszélyes keresztbe tett lábbal ülni?

Az igaz, hogy egyesek a lábukat keresztbe vetve képesek megemelni saját vérnyomásukat és így elkerülni egy esetleges ájulást, ám arra nincs bizonyíték, hogy tartósan megemelkedett vérnyomást okozna ez a póz. A visszértágulatok esetében pedig - ami főleg a többgyerekes, idősebb korú nőkre jellemző - az a helyzet, hogy keresztbe tett lábak mellett könnyebb észrevenni azokat, ám ettől még nem ez a testhelyzet okozza a problémát.

Vannak szakemberek, akik azért ellenzik a keresztbe tett lábat, mert rossz testtartást eredményez, így hát-, csípő- vagy medencefájdalomhoz vezethet. Ám itt sem bizonyított, mi volt előbb, és valószínűleg sokkal inkább a fotelben való hosszas ücsörgés okozza a problémát, az pedig kevésbé számít, mit teszünk eközben a lábunkkal. Ráadásul arra nézvést is vannak bizonyítékok, hogy a keresztbe tett láb csökkenti a hasizomra nehezedő nyomást, ami bizonyos esetekben még előnyös is lehet. Való igaz, hogy aki hosszasan ücsörög keresztbe vetett lábakkal, az felállva zsibbadást tapasztalhat, de ez az állapot hamar elmúlik, és semmiféle tartós kárt nem okoz.

Férfiaknál még arra szoktak hivatkozni, hogy a keresztbe tett láb - főleg szűk nadrágban - káros lehet a spermiumokra, mivel ebben a pózban a lágyékrész hamar felmelegszik. Ahhoz azonban, hogy ez a hatás valóban érezhető legyen, órákon át kellene ugyanabban a pózban ücsörögni, ami nem gyakran fordul elő.

Vannak olyan országok és kultúrák is, ahol a láb keresztbe vetése egyszerűen illetlenségnek számít, vagy az alacsonyabb osztályhoz való tartozást jelzi, egyes ortodox vallások pedig egyenesen megtiltják ezt a pózt a templomokban. A fenti intelmeket végignézve, mégis az a helyzet, hogy maga a keresztbe tett láb nem okoz semmilyen problémát, a baj inkább az, ha egész nap csak ücsörgünk.

2013.04.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Vastag- és végbélrák

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma az utóbbi évtizedekben három-négyszeresére emelkedett. Ma a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Az előfordulási arány 4-6% közötti, nagyon magas érték.

tovább


Szponzorált hirdetések