Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Reménysugár az SM áldozatainak?

kategória: Neurológia

A szklerózis multiplex idegrendszeri betegség: az idegrostok burka károsodik, ez maga után vonja az idegsejtek pusztulását és a szervezeten belüli kommunikáció lassulását. A tudósok általános véleménye szerint a jelenleg gyógyíthatatlan betegség hátterében immunológiai rendellenességek állnak, dr. Paolo Zamboni azonban másfajta következtetésre jutott 2009-ben: szerinte a szklerózis multiplex kialakulása egy vénás rendellenességgel hozható kapcsolatba. Nevezetesen: a vért a gerincvelőből és az agyból a szívbe visszaszállító erek túl vékonyak, s ez pangást idézi elő az idegszövetben. Az olasz munkacsoport szerint ez az állapot gyulladás kialakulásához vezet. Beteganyagukon megállapították, hogy szklerózis multiplexesekben a vénás elégtelenség igen gyakori, míg mások esetén ritka.

Dr. Bridget Bagert (Ochsner Klinikai Alapítvány, New Orleans) összehasonlító tanulmánya azonban, mely három korábbi vizsgálat eredményeit foglalja össze, egyáltalán nem talált meggyőző bizonyítékokat a vénás teória bizonyítására. Az Archives of Neurology oldalain megjelent cikk kétségeket támaszt azt illetően, hogy a vénás elégtelenség minden betegben fellelhető és a szklerózis multiplex oka lenne.

Pedig dr. Zamborini munkájára alapozva egyes sebészek már alkalmaznak olyan beavatkozást, mely a vénák műtéti megnyitásából áll. Ultrahang segítségével térképezik fel a vénák állapotát, és ballonkatéter segítségével tágítják őket, ha túl vékonynak találják. Csakhogy ezeknél a betegeknél általában magasabb a szívinfarktus kockázata, és más szövődmények is várhatók, például vérzés vagy fertőzés. Az ultrahangos kép értékelése sem egyszerű, nehéz eldönteni, hogy a látott vénás rendellenesség szklerózis multiplex részjelenségének tekinthető-e.

A Nemzeti Szklerózis Multiplex Társaság (USA) már kétmillió dollárt költött annak megállapítására, hogy mennyire gyakran fordulnak elő ilyesfajta vénás rendellenességek. Az érintett betegek általában jól informáltak a legújabb kutatási eredményeket illetően, a döntés az ő kezükben van, de a szakértők többsége igyekszik lebeszélni őket a vénás műtétről.

2011.07.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések