Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mégsem a vécéülőke a legveszélyesebb

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?

Dr. Chuck Gerba, az Arizona Egyetem mikrobiológia professzora annak járt utána, vajon valóban a vécéülőke-e a legpiszkosabb dolog egy átlagos háztartásban. A professzor elsősorban az E. coli, valamint a Staphylococcus aureus baktériumok után nyomozott, és meglepő eredményre jutott. A vizsgálat kimutatta, hogy az ülőkén mindössze 50 baktérium jut nagyjából hat négyzetcentiméterre, azaz ugyanannyi, amennyi a mobilunkon is megtalálható.

Egy számítógépes billentyűzet ugyanekkora területén 200-szor ennyi baktérium tenyészik, de még a vágódeszkákon is ez a helyzet, hiszen azokon rendszeresen nyers húst szeletelünk. És akkor még szóba sem kerültek a konyhai törlőkendők és szivacsok, amelyek a mérések szerint kétszázezerszer koszosabbak a vécéülőkénél. Mindennek az az egyszerű oka lehet, hogy mivel a vécét tartjuk a legkoszosabb helynek, ott takarítunk és fertőtlenítünk a leggyakrabban, míg ugyanezt a vágódeszkával sokkal ritkábban tesszük meg.

Gerba doktor az irodákban is utánajárt a dolgoknak, és ott is számos olyan helyre bukkant, ahol a baktériumok száma messze meghaladták a vécéülőkén találhatókét. Ilyen volt például a telefon vagy az íróasztallap. De a szupermarketek sem sokkal biztonságosabb helyek, az egyik legveszélyesebb baktériumforrás a bevásárlókocsi, és a szatyraink sem a leghigiénikusabbak, hiszen senki nem mossa ki őket olyan rendszerességgel, mint például az alsóneműit...

A baktériumok tehát a legkevésbé sem onnan támadnak, ahonnan várnánk. Védekezésképpen a szó szoros értelmében is az a legkézenfekvőbb, ha gyakran és alaposan kezet mosunk, mert ezzel elébe mehetünk a későbbi gondoknak.

2012.11.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

"Hoztam egy kis leveskét" - avagy hozzátartozók a kórházban

Ha valakink kórházba kerül, természetesen mindent megtennénk, hogy mihamarabb felgyógyuljon. Látogatjuk, etetjük-itatjuk, szórakoztatni igyekszünk. De vajon mivel teszünk jót, és mi az, ami zavarhatja őt? Hogyan tudjuk valóban segíteni betegeünket?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések