Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vallás a gyógyításban? Fontos ez?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Pszichológia, Szenvedélybetegségek

A vallásos szemlélet, és a hittel kapcsolatos kulturális tabuk befolyásolhatják az emberek egészségükhöz való hozzáállását, például azt, hogy milyen kezelési formát választanak, és mennyire működnek együtt az alkalmazott kezelések során az orvosokkal.


A szemész szakorvosok számára sokszor fontos lehet, hogy ismerjék a betegeik vallási hátterét. A glaucoma (zöld hályog) kezelésében például a páciens saját maga cseppent szemcseppeket hónapokon, éveken keresztül, rendszeres időközönként. A zöld hályog kezelését rendkívül megnehezíti, hogy akkor is kell a szemcseppeket használni, ha aktuálisan éppen tünetmentes a beteg. Ehhez meg kell nyerni a beteg együttműködését, hiszen a cseppek kihagyása visszafordíthatatlanul súlyos károsodásokhoz vezet. A problémát az okozza, hogy egyes vallások gyakorlása során vannak olyan időszakok (böjt), amikor tartózkodni kell az ételektől és a folyadékoktól is.

A liverpooli egyetem kutatói Nishant Kumar vezetésével megvizsgálták különböző vallási irányzatok, az iszlám, a hindu, a keresztény, a zsidó és a buddhista vallások böjti időszakához kapcsolódó előírásokat. A világ közel 20 százaléka muzulmán, és 15 százaléka hindu, mindkét vallásban fontos szerepe van a böjti időszaknak.
Dr. Kumar és munkacsoportja felmérést készített a muzulmán zöld hályogos páciensek között, a szemcseppek használatát illetően a Ramadán ideje alatt és az év egyéb hónapjában. A böjti időszak alatt sokkal kevésbé használták az előírásoknak megfelelően a szemcseppeket. Ha a zöld hályogos beteg egy időszakra felfüggeszti a szemcseppek használatát, akkor súlyos látásromlásra számíthat.

"A szemész szakorvosoknak figyelembe kell venni a vallási előírásokat, és fel kell hívniuk a beteg figyelmét a súlyos következményekre. Nemcsak a szemészeben, hanem a hematológiában, a neurológiában, az endokrinológiában a cukorbetegség kezelésében is fontos a rendszeres kezelés, és a kooperáció, ezért ezeken a területeken is fontos számolni a vallási nézetekkel".

2008.11.13 09:48:35

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések