Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szabad-e naplót írni válás után?

kategória: Pszichológia

Még mélyebb érzelmi válságba kerülhetnek azok, akik válásuk vagy szakításuk után naplót vezetnek érzéseikről és gondolataikról - az Arizona Egyetem kutatásai szerint. A 90, váláson vagy szakításon nemrég átesett önkéntes részvételével készült kutatás során David Sbarra pszichológus professzor és kollégái azt találták, hogy az érzelmek papírra vetése valójában csak ront az amúgy is érzelmi válságban lévők állapotán, különösen azokban az esetekben, amikor az illető választ akar találni arra, miért ment tönkre a házassága. "Mivel jelenleg csak nagyon kevés intervenciós technikát ismerünk, amelyek segíthetnek a válás feldolgozásában, elsődleges célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, mely technikák alkalmazhatóak sikerrel a váláson átesettek életminőségének javítására" - nyilatkozta Sbarra professzor.

David Sbarra olyan önkénteseket toborzott kutatásához, akik már legalább három hónapja elváltak vagy külön éltek házastársuktól. Az előzetes vizsgálatok után véletlenszerűen három csoportba osztották be a résztvevőket. Az első csoportban lévőknek a hagyományos expresszív írástechnika segítségével kellett írniuk érzéseikről. A második csoportban lévőknek narrációs expresszív technikával kellett írniuk - vagyis történetszerűen kellett elmesélniük házasságuk kudarcának történetét. A harmadik, kontrollcsoportban lévőknek pedig mindennapjaikról kellett naplót vezetniük, érzelmeik és gondolataik leírásának mellőzésével.

A résztvevőknek előre meghatározott stílusban, három egymást követő napon, napi 20 percet kellett írniuk a naplót. Nyolc hónappal később a tudósok újra felmérték érzelmi állapotukat. Meglepő módon a hagyományos és a narratív expresszív írástechnika is jelentősen megnehezítette az önkéntesek érzelmi felépülését, különösen azoknál, akik amúgy is hajlamosak voltak azon rágódni, miért mehetett tönkre a házasságuk. Ugyanakkor kiderült az is, hogy ezekben az esetekben a nem-expresszív típusú naplóvezetés segíthet túljutni a válás okozta érzelmi krízisen.

"Lehetséges, hogy azoknál, akik amúgy is sokat gyötrik magukat a válaszkereséssel, az érzelmek és gondolatok papírra vetése csak ront az érzelmi krízisen, mivel így a válással kapcsolatos rossz érzések csak tovább erősödnek - magyarázta Sbarra professzor. - A hagyományos naplóírás, a válással kapcsolatos érzelmek és gondolatok mellőzése mellet azonban úgy tűnik, hatékony intervenciós technika lehet, elsősorban azért, mert segít elterelni a nemrég elváltak figyelmét a válásról. Naiv módon sokan ezt menekülésnek tartják, pedig ez inkább önmagunk újra felépítéséről szól, és az új helyzethez való alkalmazkodásról."

A kutatók fontosnak tartják megjegyezni, hogy az expresszív írásmódszert számos helyen sikerrel alkalmazzák a válás utáni érzelmi krízis kezelésére. "A mostani kutatási eredmények azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezek a technikák nem mindenkinél válnak be, és vannak olyanok, akiknek árthatnak is" - figyelmeztetnek. A kutatás részletes leírása a Clinical Psychological Science című tudományos szaklap következő számában lesz olvasható.

2012.12.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább


Szponzorált hirdetések