Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vakságot okozó amőba a kontaktlencse alatt!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Szemészet

A kontaktlencse fokozza egy vakságot okozó protozoonfertőzés veszélyét - derül ki a Journal of Medical Microbiology novemberi számából. A tenerifei kontaktlencse-viselők jelentős részénél állapítottak meg Acanthamoeba fertőzést, melyet az átlagos tisztítóoldatok nem pusztítanak el.

Az Acanthamoeba az egyik leggyakoribb talajprotozoon, gyakran a friss vízben is megtalálható. A legtöbb fajtája baktériumokkal táplálkozik, néhány közülük okozhat emberi megbetegedést. Az egyik kórkép neve amőbás keratitis, vagyis szaruhártyagyulladás. Az amőbás keratitisek 85 százaléka kontaktlencse-viselők körében fordul elő. A fertőzés rendkívül fájdalmas, és akár vaksághoz is vezethet. Mivel a kórokozó a medencék klórozott vizében és a csapvízben is előfordul, az uszodába járó, illetve a lencsét csapvízzel öblítő kontaktlencse-viselők fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Az elmúlt húsz évben világszerte nőtt az amőbás keratitisek száma elsősorban annak köszönhetően, hogy egyre többen hordanak kontaktlencsét, magyarázta Dr. Basilio Valladares, a La Lagunai Egyetem Kanári-szigeteki Egyetemi Trópusi Betegségek és Közegészségügyi Intézetének kutatója. A szakember munkatársaival tünetmentes tenerifeiek 153 kontaktlencse-tárolóját, köztük 90-et a lencsével együtt vizsgált meg. Megállapították, hogy a tárolók 65,9 százaléka patogén Acanthamoebával fertőzött, és az azonosított fajok 30 százaléka súlyos kórokozó. Az egy napig használható lencséken nem találtak fertőzőforrást, ám a hónapos és kéthónapos lencsék tele voltak komoly kórokozókkal. A két éven át használható lencséken szintén nagyon sok amőbát találtak a nem megfelelő ápolás és tisztítás miatt.

Két gyógyszer hatását vizsgálták meg, és kiderült, hogy a ciprofloxacin antibiotikum és a klórhexidin fertőtlenítőszer is elpusztítja az Acanthamoebát. Az ápolófolyadékokban található klórhexidin koncentráció azonban nem elégséges a kórokozó fajok elpusztításához - mondta el Dr. Valladares. A kutatások szerint ezek a fajok gyakrabban fordulnak elő a tenerifei betegek szemében, mint például a skótokéban - a szakemberek sejtései szerint talán a melegebb éghajlat miatt.

2008.10.28 17:42:19

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


Szponzorált hirdetések