Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vakcina, amitől nem lesz halláskárosult a baba

kategória: Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Neurológia, Várandósság

Azoknál a nőknél, akik egy kísérleti stádiumban lévő oltást kaptak a kisbabákban súlyos problémákat okozó cytomegalovírus ellen, három és fél év elmúltával 50 százalékkal csökkent a fertőzés veszélye - olvasható egy friss tanulmányban.

A cytomegalovírus (CMV) évente 8 ezer magzatnál okoz súlyos hallás-, szellemi vagy mozgásproblémákat. A vírus nagyon gyakori és könnyen terjed, továbbá egy vakcina kifejlesztése ellen szólt az is, hogy alkalmazkodik az immunrendszer támadásaihoz. Az első fertőzést követően akár sok évvel később is létrejöhet újrafertőzés, nem fejlődik ki védettség, mint például a bárányhimlő vagy a kanyaró ellen. Egészséges gyerekekben és felnőttekben a fertőzés általában tünetmentesen zajlik.

Az új vakcinát a CMV egyik fehérjéjéből fejlesztették ki, egy adjuváns hozzáadásával, mely fokozza az oltás hatását. A II. fázisú vizsgálatban 464, 40 év alatti nő vett részt Dr. Robert Pass, az amerikai Birminghamben lévő Alabama Egyetem gyermekgyógyász professzorának vezetésével. Ezek a nők az előző évben szültek és nem volt még CMV-fertőzésük.

Az egyik csoport három adag oltást kapott, egyet a kezdetekkor, egyet egy hónap, a harmadikat hat hónap elteltével, a kotrollcsoportnak placebót adtak. Statisztikai modellek használatával a kutatók úgy becsülték, hogy a vakcinát kapott nőknél 42 hónap alatt felére csökkent a fertőződés esélye.

Dr. David Mootabar, a New York állambeli Mt. Kiscóban található Northern Westchester Kórház szülészet-nőgyógyászatának vezetője úgy véli: "ha csökkenthetjük egy terhes nő CMV-fertőzésének kockázatát, akkor csökkentjük a számos idegrendszeri és veleszületett rendellenesség kockázatát, amelyet a CMV a növekvő magzatra nézve jelent. Azonban további szélesebb körű vizsgálatokra van szükség, hogy igazoljuk a vakcina hatékonyságát és biztonságát, mielőtt minden nőnek ajánlhatjuk azt" - olvasható a New England Journal of Medicine folyóirat március 19-i számában.

Animáció: HáziPatika.com

2009.03.20 10:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések