Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vakarni akarja?

kategória: Bőrgyógyászat, Neurológia, Pszichológia

Megfejtették, hogy miért esik olyan jól, ha vakarózunk és miért nehéz abbahagyni a vakarást, ha viszket.

A Wake Forest Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült megmutatniuk, hogy a viszketést hogyan csillapítja a vakarás.

"Néhány embernél a vakarás egy egész testet érintő krónikus folyamat, mely az egészségükre már ártalmas, ezért mindenképp fontos megértenünk a folyamatot ahhoz, hogy hatékonyabban tudjunk ellene tenni." - magyarázta Dr. Gil Yosipovitch bőrgyógyász, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók 13 egészséges önkéntesen végezték vizsgálataikat. Egy kicsi kefével lábszárukat fél percig vakarták, majd fél perc szünet következett összesen öt percig. Eközben az agyuk anyagcseréjének változása révén vizsgálták, milyen területek aktivitása növekszik illetve csökken.

"Meglepett minket, hogy nem fokozódott a kellemetlen vagy fájdalmas ingereket feldolgozó területek aktivitása, sőt, még csökkent is. Úgy tűnik, tudományosan is bizonyítható, hogy a vakarás hatására csökkennek majd megszűnnek a viszketés kellemetlen ingerei.
Emellett a fájdalmat érzékelő másodlagos szomatoszenzoros kéreg, valamint a kényszeres cselekvésekért felelős prefrontális kéregrész aktivitása emelkedett, mely magyarázhatja, hogy miért érezzük szükségesnek a vakarás folytatását" - fejtette ki a kutató.

A viszketés elmulasztására persze nem a vakarás a legideálisabb, mivel bőrkárosító hatású, hiszen nagyon erős viszketésnél akár véresre is tudjuk magunkat vakarni. Azonban a folyamat alapos megértése akár egyéb kezelésre is lehetőséget adhat.

"A viszketés és vakarás pontosabb megismerése fontos, mivel csak az USA-ban közel harminc millió ember szenved ekcémában, valamint a veseelégtelenség miatt dializált betegek közel fele szenved közepes vagy súlyos krónikus viszketésben." - hangsúlyozta Dr. Yosipovitch.

2008.04.10 09:45:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

A visszerekről nem is tudunk, amíg jól működnek

Az emberi szervezet szöveteiből az elhasznált vért a vénák, a visszerek szállítják vissza a szív felé. Ez a testünk egészséges működése szempontjából legalább annyira fontos funkció, mint az oxigénben gazdag vér szállítása a szövetekhez.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések