Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tényleg használnak a természetes gyógymódok?

kategória: Alternatív medicina

Az ember évszázadokon át magától értetődő módon fordult a természetes gyógymódokhoz, ha megfázással, has- vagy fogfájással, bármilyen egészségügyi gonddal találta szembe magát. Ma megint egyre népszerűbb ez a trend, egy 2007-es kimutatás szerint minden negyedik felnőtt próbálja alternatív módon kezelni bajait. De a természetes gyógymódok, a gyógynövények vagy különféle vitaminkészítmények sem mindig veszélytelenek. Arról nem is beszélve, hogy más, recept nélkül kapható gyógyszerekkel együtt szedve számos problémát okozhatnak. Ezért javasolt minden esetben érdemes orvossal konzultálni. Az öt leggyakrabban alkalmazott természetes gyógymód hatékonyságát vesszük most számba.

A probiotikumok úgynevezett barátságos baktériumok, főleg antibiotikum szedése mellett segítenek abban, hogy ne sérüljön túlzottan a bélrendszerünk. Számos fajtájuk kapható, akár joghurtként is fogyaszthatók, ám a szakemberek nem jutottak egyértelmű álláspontra azzal kapcsolatban, melyek a ténylegesen hatásos probiotikumok.

Az ekcéma gyakori bőrkiütés, amely sok kisgyereket is érint élete első éve során, és egy részüknél felnőttkorra is megmarad a betegség. A hátterében gyakran valamilyen ételre vagy háztartási termékre létrejövő allergia áll, kezelése pedig gyógyszerrel vagy kenőccsel lehetséges. Vannak azonban, akik a kankalinolajra esküsznek, amely nyugtatólag hat a bőrre. Dr. Zoe Draelos bőrgyógyász szerint ennek alátámasztására nincs elég tudományos tény.


A tőzegáfonyalé sokak szerint húgyúti fertőzés esetén segít, amely az egyik leggyakrabban előforduló fertőzés, főleg a nők körében. Egyes vizsgálatok ki is mutatták hatékonyságát, mások azonban cáfolták, abban azonban egyetértenek az orvosok, hogy húgyúti fertőzés esetén sok folyadékra van szükség.

A vércukorszint karbantartására fahéjat javasolnak a természetes gyógymód hívei, ám a Cochrane Database of Systematic Reviews című lap 2012 szeptemberi számában megjelent tanulmány úgy találta, hogy semmiféle különbség nem volt kimutatható azok vércukorszintjében, akik fahéjat kaptak, azokéhoz képest, akik csak placebót. Helyette inkább a diabetikus étrend, valamint a sok mozgás javasolt.

Végezetül következzen egy szintén gyakori egészségügyi gond, a fogfájás. Azok, akik nem szívesen fordulnak meg fogorvosnál, szegfűszegolajjal próbálkoznak, mivel az fájdalomcsillapító hatású eugenolt tartalmaz. Noha ártalmatlan fűszerről van szó, arról nincsenek adatok, túl nagy mennyiségben nem okozhat-e problémákat, ráadásul az eugenol fájdalomcsillapító hatása nincs bizonyítva.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.13 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések