Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Utas kontra telefon - Önt melyik zavarja jobban?

kategória: Balesetek, elsősegély, Gondolta volna?, Neurológia, Vészhelyzetek, katasztrófák

Az autóvezetők több hibát vétenek, mikor telefonálnak vezetés közben, mint mikor az utasukkal beszélgetnek - derült ki egy kutatásból.

Az eredmény választ ad arra a kérdésre, hogy a vezetőt a telefon használata zavarja-e, vagy pedig maga a beszélgetés. Még abban az esetben is jelentősen megváltozott a vezetési teljesítmény, ha kihangosítót használtak. "A telefonálás és az utassal való beszélgetés különböző hatást gyakorol a vezető teljesítményére. Ezek az eltérések nyilvánvalóak mind a műveleti, taktikai és startégiai szinten egyaránt" - írták a kutatók. 

A tanulmányt Frank Drews vezette az Utahi Egyetemről. 41, főként fiatal autóvezető teljesítményét elemezte. Mindegyikük a barátja társaságában jelent meg, aki beszélgető partnerként vett részt a vizsgálatban. Mindkét nem azonos arányban képviseltette magát. Mindhárom kísérleti feltétel során (beszélgetés kihangosított telefonon, beszélgetés az autóban, illetve beszélgetés nélkül) minden párosból véletlenszerűen választották ki, hogy melyikük vezessen, és ki legyen a beszélgetőpartner.

A vezetők egy kifinomult szimulátorba ültek, mely egy 24 mérföld hosszú, többsávos autópályát mutatott, le-és felhajtókkal, felüljárókkal és mindkét irányban 2-2 sávval. A gép a valóságnak megfelelő helyzeteket állított elő, hogy a résztvevőknek oda kelljen figyelniük a környező forgalomra. A telefonbeszélgetés közben a beszélgetőpartner másik helyszínen tartózkodott. Az autóban folyó beszélgetés közben egymás mellett ültek. Mindkét esetben egy előre nem egyeztetett veszélyhelyzetet kellett megosztaniuk a vezetővel.

Mindegyik vezetőt megkérték, hogy a kezdőponttól számított nagyjából 8 mérföldnél hagyják el az autópályát egy pihenőhely irányába. A vezetési gyakorlat nagyjából 10 percig tartott. Azok, akik telefonon beszélgettek, jelentősen rosszabbul teljesítettek, mint akik mellett ott ült a beszélgetőtársuk. A telefonálók nagyobb valószínűséggel hagyták el a sávjukat, nagyobb követési távolságot tartottak és négyszer olyan gyakran vétették el a lehajtót. Az autóban ülő utassal folytatott beszélgetés egyik teljesítmény-összetevőt sem befolyásolta jelentősen.

A szerzők szerint a problémát okozhatta a figyelmetlenség, vagy a forgalomból érkező információk elégtelen áramlása. A telefonálók számára valószínűleg nehezebb emlékezetben tartaniuk a szándékot, hogy lehajtsanak a pihenőhelyre. A beszélgetések elemzése felfedett néhány érdekes mintát. Ha a vezetési feladat összetettebb lett, megváltozott a vezetők beszédének összetettsége. Többet is beszéltek telefonálás közben, a kutatók feltételezése szerint azért, mert a beszéddel igyekeztek elkerülni azt, hogy túl sok mentális erőforrást emésszen fel az, ahogy a másikat hallgatták.

Az utasok eközben aktívan támogatták a vezetőt, gyakran beszéltek a környező forgalomról. Ez a fajta megerősítő jelenlét segítheti a vezetőt.

2008.12.05 14:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések