Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Úszással csökkenthető a vérnyomás

kategória: Magas vérnyomás, Sport, sport-egészségügy

Az úszást gyakran javasolják az idősebbeknek mozgás céljából, mivel kíméletes az ízületekhez, és túlzott kimelegedést sem okoz. Nem csoda, ha a sétálás után ez a második legnépszerűbb sport a körükben. Az úszás jótékonyan hat a felnőttek vérnyomására is - állapították meg amerikai kutatók egy tanulmányban, amely kifejezetten az úszásnak a vérerekre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be.

Egy felmérés során azoknál, akik hetente párszor meglátogatták az uszodát, azt tapasztalták, hogy csökkent a vérnyomásuk szisztolés értéke. A felmérésben résztvevő 43 férfi és nő kezdeti, átlagosan 131 higanymilliméteres szisztolés értéke három hónap elteltével már 122-es értékre csökkent. (Normál vérnyomásnak általában a 120/80-as értéket tekintik az orvosok, a 140/90 pedig már magasnak számít.)

A vizsgálat során az átlagosan hatvanéves alanyok, akiknek a magas vérnyomáson kívül semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt, heti 3-4 alkalommal jártak úszni, és egy alkalommal nagyjából 45 percet töltöttek a vízben. Kivétel nélkül, valamennyiük vérnyomása csökkent, emellett az erek állapotában is javulást tapasztaltak náluk.

2012.02.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések