Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szédül? Ez lehet az oka

kategória: Gondolta volna?

Előfordul, hogy az ember megszédül, például amikor túl hirtelen állt fel, aminek következtében pillanatnyi vér- és oxigénhiány állt be agyban. A felnőtt lakosság nagyjából egyharmada azonban ennél komolyabb mértékű szédüléstől szenved. Ennek számos oka lehet.

Okozhatnak szédülést bizonyos orvosságok, például a vérnyomáscsökkentők vagy egyes nyugtatók, ezért nagyon fontos, hogy ezeknek a dózisát a kezelőorvos állítsa be. Szintén szédülést okozhat a vashiány, melynek következtében lecsökken a vörösvértestek száma, és így nem jut elég oxigén az agyba. Aki migrénes, az is számíthat rá, hogy gyakran szédül, mivel a vérerek beszűkülnek, így kevesebb vér jut az agyba.

A John Hopkins Egyetem munkatársai arra a felismerésre jutottak, hogy MRI-felvételt követően is gyakori lehet a szédülés. Ennél sokkal hétköznapibb ok lehet a kiszáradás, ezért fontos, hogy napközben mindenki elég folyadékot vegyen magához, különösen hőség idején.

A szédülés okai között meg kell említeni az úszást is, mivel eközben igen gyakran megy víz az ember fülébe, ami megzavarhatja a belső fül egyensúlyrendszerét. Ezt füldugó viselésével megelőzhetjük.

Egyes allergiák is állhatnak a szédülés hátterében. Ilyen a mogyoró-, a macska-, a por-, vagy a pollenallergia, ezek következtében váladék termelődik a homloküregben és a középfülben, ami szintén hatással van az egyensúlyra.


Szédüléssel járó betegség a benignus paroxizmális pozicionális vertigo (jóindulatú helyzeti szédülés, azaz BPPV), melynek hátterében az áll, hogy a három félkörös ívjáratban amúgy egyenletesen eloszló kalciumszemcsék besűrűsödnek, rögöt képeznek. Egészségeseknél a fej elmozdulásakor a kalciumszemcsék az ívjáratokban lévő idegi receptorokat ingerlik, és a fej elmozdulásának az irányáról tudósítják az agyat. A rögképződés miatt azonban az inger felerősödik, és az agyhoz érkező információ szerint a fej elmozdulása nagyobb mértékű, mint amekkora valójában, ez pedig rövid szédülésrohamot eredményez.

A szénmonoxid-mérgezés szintén kiválthat szédülést. A gázkészülékek rendszeres karbantartása ezért is rendkívül fontos, hiszen a szénmonoxid hatására a véráram nem képes felvenni az oxigént, így az agy sem képes megfelelően dolgozni, ezért a szédülés mellett gyakran fejfájás, kimerültség, émelygés vagy mellkasi fájdalom is jelentkezhet.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések