Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Urológiai ultrahang készüléket kapott a Szent János Kórház

kategória: Daganatos betegségek, Urológia

Sajtónyilvánosság előtt végzett hólyagdaganat-műtét közben mutatták be azt az urológiai ultrahang készüléket, amit a Szent János Kórház Noszkay Aurél Alapítványának kérésére a Szerencsejáték Zrt. adományozott az intézménynek 5 millió forint értékben.

A hólyagbetegségek diagnosztizálása, az ehhez szükséges technikai eszközök és a gyógyítás az elmúlt években viharos fejlődésen mentek keresztül. Míg a legtöbb kórházban és szakrendelőben mára már úgy gondolják, hogy a hólyagbetegségek, például a rosszindulatú daganatok felismeréséhez és kezeléséhez inkább CT-t hasznának, addig a Szent János Kórház urológusai szerint a modern képalkotó eljárások nem válthatják ki minden esetben a hagyományos eszközöket.

Ennek oka, hogy a CT csak rétegfelvételeket készít, az ultrahang azonban minden más módszernél pontosabban mutatja meg a hólyagrák kiterjedését is. Az ultrahang berendezéshez kapcsolt úgynevezett intravezikális transducer (vizsgálófej) segítségével a hólyagdaganatról azonban megállapítható az is, hogy mekkora és mennyire kiterjedt, illetve arról is információkat tud adni, hogy hogyan "szabad" megműteni a rosszindulatú elváltozást.

"Ez nem egy új módszer, már 20 évvel ezelőtt is alkalmazták, de a beavatkozást nem tudtuk végezni, mert nem volt hozzá eszközünk" - mondta el a sajtótájékoztatón dr. Kovács András főorvos, aki egy idősebb hölgy hólyagdaganat-műtétje közben ismertette az UH-készülék előnyeit.

2010.04.19 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések