Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megtalálták minden malária gyógyszerét?

kategória: Fertőző betegségek

Egészségügyi szakértők szerint elérhető közelségbe került egy univerzális, minden parazitatörzs ellen hatékony maláriagyógyszer kifejlesztése. A Fokvárosi Egyetem tudósai nemrég felfedeztek egy olyan hatóanyagot, amely képes meggátolni a paraziták emberről emberre történő terjedését. (A hagyományos kombinált malária elleni terápia csak rövid ideig hatásos, a parazita ugyanis idővel ellenállóvá válik a gyógyszerekkel szemben.)

A 18 hónapos kísérletsorozat vezetője, Kelly Chibale szerint az új kezelési módszer ezzel szemben azonnal elpusztítja a rezisztens parazitákat is. "Ez hatalmas előrelépést jelenthet a súlyos problémát jelentő betegség elleni harcban - nyilatkozta a dél-afrikai Naledi Pandor, az ország tudományos és technológiai minisztere. - Persze a háborút még nem nyertük meg, a mostani felfedezés azonban tényleg mérföldkő lehet a malária terjedésének megakadályozásában és a betegség gyógyításában."

Az új hatóanyag a maláriát okozó parazita életciklusának számos pontján képes kifejteni hatását, ennek köszönhetően lehetséges, hogy megakadályozza az emberről emberre terjedést. A malária 2010-ben körülbelül 655 ezer emberéletet követelt világszerte, a legtöbbet Afrikában. A betegség leggyakoribb tünetei: a láz, a fejfájás és a hányás. Ezek általában a fertőzött szúnyog csípését követő 10-15 napban jelentkeznek. Kezeletlenül a malária könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő, ugyanis megzavarja az életfontosságú szervek vérellátását.

Az új gyógyszert a Fokvárosi Egyetem szakértői a svájci Malária Gyógyászati Vállalat munkatársaival közösen fejlesztik. Az állatkísérletek során a fertőzött állatokat már egy adag szájon át beadott szerrel is sikerült tünetmentessé tenni, ez pedig emberek millióinak jelenthet reményt világszerte. Úgy tűnik, a hatóanyag a gyógyszerrezisztens törzsek ellen is hatásos. "Reméljük, hogy a hatóanyag a tesztelési fázisból hamarosan a gyártósorokra kerülhet és segíthet megmenteni azokat az afrikai gyerekeket, akiknek a malária jelentené a véget" - mondta Chibale doktor. Közép-Afrikában a gyerekhalandóság oka 24 százalékban a malária.

2012.09.08 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések