Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ultrahanggal előre megjósolható lehet a szívinfarktus

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Kimutathatók a szív- és érrendszeri megbetegedések ultrahang vizsgálattal - írja a Radiology című lap.
Több, mint 1200 tünetmentes, látszólag egészséges, ám a szívbetegségek szempontjából rizikócsoportba tartozó ember arteria carotisát (nyaki verőerét) ultrahanggal vizsgálták.

Csaknem 600 esetben találtak a nyaki erekben súlyos fokú elváltozást, azaz olyan mértékben meszes artériákat, mely a fej felé áramló vér haladását az érpályában erősen akadályozta. Náluk egy második ultrahang vizsgálatra is sor került fél évvel később.

"Tudjuk, hogy a nyaki verőerek 70 százalékos szűkülete esetén történik a legtöbb szívvel kapcsolatos, valamint agyi történés, mint a szívinfarktus és a stroke, továbbá a legtöbb sebészeti beavatkozás, és a koszorúér-bypass műtét is"- mondta Dr. Markus Reiter, a bécsi Orvostudományi Egyetem Intervenciós Radiológiai és Angiográfiai Osztályának orvosa.

A vizsgálat során az ultrahang készüléket, valamint az úgynevezett medián szürke színskálát (GSM - grey scale median) alkalmazták a nyaki verőereken. Az ultrahang képen látható színárnyalat a meszesedés súlyosságának mértékét jelzi. A vizsgált egyének 40 százalékában tapasztaltak alacsonyabb GSM értékeket (azaz sötétebb színt) a második ultrahang vizsgálaton, és ezeknek az eseteknek 37 százaléka három éven belül szív- és érrendszeri, vagy agyi betegség áldozata lett. Azokban az esetekben, ahol a fél évvel később történő ultrahang vizsgálaton a korábbihoz képest emelkedő GSM értékeket mértek, 28 százalékban zajlott kóros történés három éven belül.

"A csökkenő GSM érték követéses vizsgálat során kiemelt rizikócsoportba sorolja a pácienst. Ez nemcsak az egészséges egyének fokozott kockázatát jelenti a későbbiekre nézve szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását tekintve, hanem a már ismert betegség gyorsabb lezajlását is jelzi" - mondta el Dr. Reiter. "Ez a módszer további fejlesztésre szorul, az azonban vizsgálataink alapján biztos, hogy az ismételt ultrahang vizsgálat többletinformációt nyújt a rizikócsoportról, és kijelöli az erélyes terápia célcsoportját."

2008.08.25 10:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések