Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ültessen fát, hogy ne legyen asztmás a gyereke

kategória: Allergia, Asztma, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy

A város legzöldebb részén lakó 4-5 éves gyerekek kisebb mértékben szenvednek asztmás megbetegedésben, mint azok, akik a kevésbé fásított részén élnek - állapította meg munkatársaival együtt Dr. Gina S. Lovasi a Columbia Egyetemen.

"Úgy véljük, a fák jó hatással lehetnek a levegő minőségére, bár nem vagyunk benne biztosak, hogy egyedül a fák okozzák ezt a hatást" - mondta Lovasi a Reuters Health-nek.

Ez a kedvező hatás független a szegénységtől és a légszennyezéstől is, és a kutatók szerint lehet, hogy a fák csak egyszerű helyettesítői az egészséges környezetnek - vélik a new york-i kutatók.

1980 óta drámaian emelkedett az asztmás megbetegedések száma az Egyesült Államokban, főként a belvárosi területeken. Ugyanez a helyzet Magyarországon is.

A fák csökkenthetik az asztma kockázatát azzal, hogy megtisztítják a levegőt, és a gyerekek is szívesebben játszanak ilyen környezetben a szabad levegőn.

Ugyanakkor a kibocsátott pollenek is okozhatnak asztmás rohamot. A kutatók ezért számba vették a félmillió New Yorkban található fát és az 1999-es asztmás megbetegedések és kórházi nyilvántartásokat.

Manhattan gazdagabb, felső-keleti része a legzöldebb területe a városnak, 1675 fa esik egy négyzetkilométerre. A legszegényebb negyedben, a Hunt's Point-Mott Havenben ez a szám mindössze 109. Ahogy növekszik a fák sűrűsége egy területen, annál kevesebb asztmás megbetegedést lehet tapasztalni, függetlenül a lakosság anyagi helyzetétől és a légszennyezés mértékétől. Ha négyzetkilométerenként 343 fával több van, az 29 százalékkal kevesebb asztmás beteget jelent.

Az asztmával kapcsolatos kórházi kezelések száma kevesebb a zöldebb városrészeken, de a kapcsolat statisztikai szempontból nem jelentős, de minden esetre jelzi azt, hogy nem a fák a legfőbb okozói az asztmás rohamoknak, állítja Lovasi.

Egy természetes kísérlet segít majd megválaszolni a kérdést. New York City polgármestere, Mike Bloomberg egymillió új fa ültetését tervezi 2017-ig, Lovasi és munkatársai pedig a környék egészségi állapotát kísérik majd figyelemmel a projekt során.

2008.05.14 09:23:29

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések