Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Biológiai fegyver a gyomorfekélyt okozó baktérium ellen

kategória: Gyógyszerészet, Gyomor- és bélproblémák

A baktériumoknak a gyomor belső felülete olyan, mint egy dimbes-dombos táj, savat lövellő gejzírekkel tarkítva - állítja Manuel Amieva mikrobiológus és immunológus kutató. A gyomorban tanyázó baktériumoknak ezen a veszélyes terepen kell átevickélniük ahhoz, hogy biztonságos helyet találjanak a gyomor belső felületét borító nyálkahártyában.

A Helicobacter pylori baktérium a világ népességének körülbelül felében megtalálható. Az emberek többségében semmi baja nem lesz tőle, de a fertőzöttek körülbelül 15 százaléka esetében fekélyeket okoz. Egyesekben pedig megnöveli a gyomorrák kockázatát. Amieva és kutatócsoportja azonosította azt a fehérjét, amely a H. pylori menedékkereső képességét szabályozza. Ez a fehérje olyan gyógyszerek célpontja lehet a jövőben, amelyek kifejezetten a H. pylori baktériumokat pusztítják el, miközben a jótékony bélbaktériumokat megkímélik.


A H. pylori annak ellenére sem kedveli a gyomorsavat, hogy a gyomorban él. Az égető savat úgy kerüli el, hogy spirális ostora segítségével behatol a gyomor nyálkahártyájába. Korábban úgy vélték, hogy a baktérium a gyomrot kibélelő nyálkahártyán telepszik meg, de mostanra kiderült, hogy a felszínről a mélybe vezető mirigyek járataiba fészkeli be magát. Erre egy bizonyos fehérje tanulmányozása közben jöttek rá a kutatók. Létrehoztak egy olyan különleges H. pylori törzset, amelyből hiányzik ez a fehérje. Az ilyen baktériumok nem hatoltak be a mirigyek belsejébe.

A H. pylori egy olyan baktériumosztályhoz tartozik, amelynek tagjai szélsőséges körülmények között, például a tenger mélyén, kénes barlangokban és élőlények bélrendszerében is életben maradnak. Ezek a baktériumok az ellenséges környezetekben is megélnek, és bennük az említett fehérjék annyira hasonlók, hogy a kutatók az osztályon belül át tudták másolni egyik baktériumét a másikba. Más osztályokhoz tartozó baktériumokban azonban nem találtak ilyen fehérjét, így annak gátlásával célzott gyógyszereket lehet kifejleszteni a H. pylori baktériumok ellen anélkül, hogy a jótékony bélbaktériumok elpusztulnának.

2011.08.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Izomregeneráció, nyújtás

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések