Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újrahangolt fülek a jobb hallásért

kategória: Neurológia

A fül újrahangolásával kívánnak tenni a hallási nehézségek ellen svájci és dél-afrikai tudósok.

Az elöregedő társadalmakban a halláskárosodás egyre komolyabb problémát jelent. Az eddigi hallásjavító eszközök csak részlegesen voltak képesek visszaállítani a hallást. Ennek lehetséges oka valószínűleg az, hogy a csigajáratnak - azaz a hallószervnek - teljesen be kell ágyazódnia a hallószervbe. Az eddigi mesterséges csigajáratok ugyan nagyon közel álltak a valóságos biológiai szervhez, de ezek beillesztése a hallószervbe csak különlegesen nehéz műtéti eljárással volt lehetséges.

A problémára megoldása érdekében a tudósok megvizsgálták a hallószerv biofizikáját és biomechanikáját. Olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyekkel javítani lehet a csigajárat nem megfelelő működését. Az új módszer szerint újrahangolják a fül különböző funkciójú területeit, hogy a károsodott részek újból képesek legyenek érzékelni az egyes frekvenciákat. Így nem vész el semmilyen hallott információ, és a csigajárat hangolási kapacitása is teljes mértékben kihasználható.
A biofizikai beavatkozáshoz szükséges műtéti eljárás még nincs kidolgozva, ám a legújabb típusú lézerek fontos szerepet játszhatnak ezekben az eljárásokban, hasonlóan a szem problémáinak kezelésében is.

2008.09.01 10:25:58

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fekvőbetegek otthoni táplálása

Sok családban van olyan beteg, aki nem tud az étkezőasztalhoz ülni. Segítségre szorulnak az otthoni táplálásban. Hogyan történjen ez?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések