Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újraélesztésnél elég a szívmasszázs is!

kategória: Balesetek, elsősegély, Szív- és érrendszeri betegségek

Szívinfarktus esetén a szívmasszázs egyedül alkalmazva legalább olyan hatékony, mint a komplex újraélesztés, mely a befúvásos lélegeztetést is tartalmazza, ráadásul az önkéntesek is "szívesebben" nyúlnak a beteghez, ha egyszerűbb beavatkozással menthetnek életet - állítja egy tanulmány, mely a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.

A cikk alapját egy kutatás szolgáltatta, melynél olyan egészségügyi képzést nem kapó szemtanúk reakcióit elemezték, akiket az újraélesztés során telefonon irányított egy egészségügyi dolgozó. A beavatkozás egyszerűsítése a befúvás elhagyásával az újraélesztés nagyobb hajlandóságához vezetett. Ráadásul, a komplex újraélesztések sikerességétől alig egy százalékban tért el az egyszerűsített technika sikeressége. 1941 újraélesztést vizsgáltak meg, ebből 981 esetben csak mellkasi kompresszió történt. Ez utóbbiban 12,5 százalékos volt a túlélési arány, míg a komplett technikánál 11 százalék. Svéd kutatók pedig a 30 napos túlélést vizsgálták, a mellkasi kompressziónál 8,7 százalék volt az arány, míg a komplett újraélesztésnél 7 százalék.

Médiatár főoldal
videó

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára

Újraélesztés a Bee Gees ritmusára
Dr. Thomas Rea, a cikk vezető szerzője, a Seattle-i Közegészségtan Sürgősségi Szolgáltatások Részlegének vezetője szerint az újraélesztés legnagyobb gátja eddig az volt, hogy meg sem próbálták, egyszerűen azért, mert a "szemlélők" túl bonyolultnak ítélték az eljárást. Annak ellenére, hogy a beavatkozás nagymértékben javítja a túlélési esélyt, a rászorulók közül csak minden harmadik ember kapja meg az ellátást; a folyamat egyszerűsítése javíthat az arányon. "A befújás amúgy is nehéz technika, különösen annak, aki ebben nem járatos, vagy nem alkalmazza rendszeresen" - teszi hozzá dr. Rea.

Dr. Dana Peres Edelson, a Chicagói Orvosi Központ munkatársa szintén nem alkalmaz befúvásos (Amerikában szájból-szájba, az európai ajánlások szerint inkább szájból orrba történő) lélegeztetést. Javaslata szerint ha valaki lát egy ilyen esetet, azonnal hívni kell a mentőket, majd meg kell kezdeni a mellkasi kompressziót. Ez utóbbiban a sürgősségi vonal másik végén lévő munkatárs segíthet, tanácsot adva, hova kell a kezeket helyezni. Ha valaki más is jelen van, akkor ő hívja a mentőket. Az ajánlás szerint a legfontosabb a szívmasszázs: keményen és gyorsan kell végezni, nem szabad abbahagyni, de ha mégis muszáj, a szünet idejét olyan rövidre kell venni, amennyire lehet.

A megállapítások csak a laikus segítségnyújtókra érvényesek, nem pedig a sürgősségis dolgozókra, illetve azokra, akik járatosak a technikában. Ráadásul néha szükséges a lélegeztetés is, például gyermekek esetén, vagy olyan esetben, ahol a rosszullétet légúti akadály idézte elő. Mindazonáltal (Rea és Edelson ajánlása szerint) a rutinnal nem rendelkezők koncentráljanak inkább a mellkasi kompresszióra.
Videó: HáziPatika.com

2010.08.04 13:01:34

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések