Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újra felbukkant a leghalálosabb pestis!

kategória: Fertőző betegségek

A kínai állami média szerdán bejelentette, hogy Tibet keleti részén két ember halt meg a pestis leghalálosabb és legritkább fajtájában.

A Himalája régió egészségügyi hivatalát pénteken értesítették arról, hogy két ember meghalt egy azonosítatlan betegségben egy Linzhi tartományban lévő faluban, több mint 200 kilométerre délkeletre Lhásza fővárostól. A hatóság szakemberei megvizsgálták az áldozatokat, és megállapították, hogy tüdőpestissel állnak szemben. A jelentésben nem nevezték meg a két személyt, de a hongkongi hatóságok elmondták, hogy egy házaspárról van szó, akikben szeptember 14. és 23. között jelentek meg a pestis tünetei. A hongkongi egészségügyi hivatal szóvivője arról számolt be, hogy a 35 éves férfi szeptember 20-án, 38 éves felesége pedig öt nappal később hunyt el.

A tüdőpestis, amely fertőzött állatokról - főként rágcsálókról - terjed át az emberre, rendkívül fertőző betegség. Emberről emberre cseppfertőzéssel terjedhet, és a betegség lappangási ideje egytől négy napig terjed. A fertőzéstől számított 24 órán belül megkezdett gyors antibiotikum kezeléssel gyógyítható.

Pubu Zhuoma, a tibeti egészségügyi hivatal vezetője elmondta, a múltban is előfordultak emberi pestises esetek Tibetben. "A tibeti betegség-megelőzési szakemberek régóta végeznek pestis megelőző és ellenőrző tevékenységet a betegséggel érintett területeken. Jó eredményeket értek el a járvány korlátozásában az állatok között, az emberek körében pedig nem alakult ki járvány" - nyilatkozta a szakember.

A hatóságok azonnali hatállyal megelőző és ellenőrző intézkedéseket vezettek be a faluban, új esetet azóta nem jelentettek, és a betegséget sikerült megfékezni.
Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.10.03 17:55:51

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Méltósággal elmenni

Aki még nem élte át, nem is sejti, milyen az: elbúcsúzni, végleg, megváltoztathatatlanul. Aki átélte, az tudja, hogy rettenetesen nehéz annak, aki itt marad. De annak is nehéz, aki elmegy.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések