Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Különösen agresszív és ellenálló az újonnan leírt vastagbélrák

kategória: Daganatos betegségek

A Nature Medicine oldalain egy újfajta vastagbélráktípust mutattak be, mely mellett igen rossz betegség-kimenetel várható, ráadásul esetükben a célzott kezelés sem hat. A Cambridge-i Rákkutató Intézet munkatársai 90 különböző betegből származó vastagbélrákos szövetmintát elemeztek, és a genetikai mintázat alapján azt három különböző csoportra sikerült osztani. E munka alapján egy 146 génből álló panelt fejlesztettek, amit további 1100 beteg anyagán próbáltak ki. A három típusból kettő már korábban ismert volt, azonban a harmadik, újonnan leírt is kitette az esetek negyedét.


Sikerült azt is megállapítani, hogy az új csoport daganatai igen agresszív biológiai viselkedésűek, emellett rezisztensek a cetuximab nevű gyógyszerre is. Ez a célzott szer az epidermális növekedési faktor receptort (EGFR) célozza, melynek rendellenes működése igen gyakori humán daganatokban.

A szóban forgó csoport, melynek létezését már korábban is gyanították, az eddigiekben leírtaktól merőben eltérően alakul ki. A kutatás ezekre a speciális mutációkra hívta fel a figyelmet.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések