Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hallókészülék a szöcskefül mintájára

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Bolygónk összes élőlényének füle közül a dél-amerikai szöcskéé az egyik legkisebb. Az emberi fültől teljesen eltérő szerkezete ellenére működése meglepően hasonlít az emberi füléhez. Mint ismeretes, az emlősök hallását egy három lépcsős folyamat írja le. A dobhártya összegyűjti a hangot, a középfül a levegőben terjedő hangot folyadékban terjedő rezgésekké alakítja át, a csiga (cochlea) pedig elemzi a frekvenciát. Azt már korábban is tudtuk, hogy a szöcskék első lábain a dobhártyához hasonló szerkezet van, de a szakértők nem tudtak magyarázatot adni arra, hogy ez a két dobhártya hogyan kapcsolódik egymáshoz és az érzékelő receptorokhoz, ami a szöcskék tényleges hallását lehetővé teszi.

Az amerikai kutatók a Science szaklapban egy olyan mikroszkopikus szerv felfedezéséről számolnak be, amely "középfülként" szolgál a szöcskékben. A középfül e változata egy mechanikus emelőkből álló rendszeren alapul, egyfajta mikroszkopikus mérleghintán, amely megteremti az összeköttetést a belső füllel.

"A szöcske füle arra tanít minket, hogy nagyon kisméretű fülben is lejátszódhat összetett hallási mechanizmus. Ennek alapján az is kiderült, hogy az evolúció nagyon kicsi, hatékony és kifinomult mikrofonokat fejlesztett ki - magyarázta a kutatás vezetője, Daniel Robert, a Bristoli Egyetem munkatársa. - Most már csak azt kell megtanulnunk, hogyan hozhatunk létre mi is egy ilyen szerkezetet."

James Windmill, a Strathclyde Egyetem szakértője azt is elmondta, hogy a rovaroknál felfedezett mechanizmusokat valószínűleg számos olyan eszközbe be lehet majd építeni, amelyek segíthetnek az embereken, így a hallókészülékek és a biomedikai képalkotó rendszerek, valamint az épületek és hidak integritását mérő, nem romboló ultrahangos vizsgálatok fejlesztéséhez is fel lehet majd használni.

2012.11.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések