Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újdonság: egyetlen szervre koncentrált kemoterápia

kategória: Daganatos betegségek

A kemoterápiás szerek gyorsan elpusztítják a ráksejteket, eközben azonban megölik az egészséges sejtek egy részét is a rákos páciens szervezetében. Most először alkalmaztak Nagy-Britanniában emberen olyan kemoterápiát, amely csak egyetlen szervbe, a májba juttatja el a toxikus rákgyógyszereket. A Southamptoni Általános Kórházban a próbákat lefolytató orvosok úgy vélik, hogy megelőzhetik a mellékhatásokat, ha csak magát az érintett szervet célozzák meg a szerrel, szükség esetén pedig káros következmények nélkül alkalmazhatnak nagyobb dózist is egyes pácienseknél.


A klinikai tesztbe bevont két páciensnek eredetileg ritka szemrákja volt, amely azonban áttétet képezett májukban. A terápia úgy zajlott, hogy apró ballonok segítségével lezárták a májba és az onnan kivezető ereket, majd csak a szerv ereit töltötték fel a kemoterápiás szerrel. A "kemofürdőt" követően kiszűrték a májból távozó vérből a kemoterápiás szert, mielőtt újra összekapcsolták volna a szervet a test többi részével, így a szervezet toxikus anyaggal való terhelése a töredékére csökkent a szokásos kemoterápiához viszonyítva. "Valóban áttörést jelent lekapcsolni egy szervet a testről 60 percre, nagy dózisú gyógyszerbe áztatni, majd csaknem teljesen tisztára szűrni a vért" - idézte Brian Stedman radiológus értékelését a módszerről a BBC hírszolgálata.

A kutató azt is elmondta, hogy korábban a rákban szenvedő betegek kilátásai nagyon rosszak voltak, ha tumoruk már átterjedt a májukra is, mert a standard kemoterápia hatását korlátozzák azok a nemkívánatos károk, melyeket a szer a test többi részében okoz. Mindkét beavatkozást az elmúlt három hónapban hajtották végre, és a páciensek jól vannak, mindkettőjük daganata "kisebbnek látszik". A kísérleti módszert az Egyesült Államokban és Európában másutt is tesztelik.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.16 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések