Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újbuda valóban idősbarát

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés, Programajánló, Új termékek, szolgáltatások

Idősbarát Önkormányzat díjat nyert Újbuda. A kitüntetéssel a XI kerület azon programját ismerték el, amely nemcsak Magyarországon, de az Európai Unióban is példaértékű.

A díjat a Parlament épületében Molnár Gyula polgármester vette át, a 6. Országos Idősügyi Konferencián - olvasható az önkormányzat közleményében.

A Főváros legnagyobb kerülete a díjra az Újbuda 60+ programmal pályázott. Az Újbuda 60+ lényege, hogy a 39 ezer kerületi időseknek a civil közösségek bevonásával biztosítsa a testi - lelki egészség, a kultúra és művelődés, az alkotás, a tanulás, valamint a kreatív kikapcsolódás és a sportolás lehetőségét. A programon keresztül az önkormányzat támogatást kíván nyújtani a 60 év felettieknek a közéletben való aktív részvételhez, az időskorúak érdekeinek érvényesítéséhez, az idősödésről alkotott kép megváltozásához valamint a generációk közötti jobb kapcsolat kialakításához.

Az Újbuda 60+ programban eddig 6000 kerületi idős ember igényelte azt a Kedvezménykártyát, amellyel a legtöbb szolgáltatáshoz hozzáférhet, és amely számos kerületi boltban vásárlási kedvezményt biztosít. A Kedvezménykártyához a közeljövőben ingyenes e-mail cím is tartozik majd. A 60+ keretében több új sportágat is kipróbálhattak az érdeklődők, olyanokat, amelyeket 60 vagy akár 70 évesen is el lehet kezdeni, ezek közül a legnépszerűbb a botos gyaloglás, azaz a nordic walking Sok idős ember veszi igénybe a konditornát, valamint a számítógépes tanfolyamokat is.

2009. szeptember 28-án nyílt meg az Újbuda 60+ Klub és Programközpont. A központ olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a kedvezményes színházbérletet biztosító Színházjáró Kártya, vagy az Idősek Akadémiája, de helyet biztosít a közösségfejlesztő munka keretében megalakuló közösségeknek is.

Szeptember 29-én konferencia keretében ismertette a kerület annak a kutatásnak az eredményét, amely elsőként Magyarországon az idősek aktivizálhatóságát, a welness, a szórakoztató, vagy az ismeretterjesztő programok iránit érdeklődését mérte. A kutatás eredményei megismerhetők a
www.ujbuda.hu/60 plus oldalon.

Újbuda idősügyi programjával vezető partnere egy Európai Uniós együttműködésnek, a Q-AGEING projektnek, amelyben 5 ország 9 intézménye, önkormányzata megoldási javaslatokat dolgoz ki az európai döntéshozóknak arra a kérdésre, hogy miképp lehet javítani az idősek helyzetét az egyre öregedő Európában.

2009.10.06 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ha eljön az idő...

Nagy valószínűséggel mindannyian két családnak vagyunk a tagjai életünk során. Az egyik, a minket kibocsátó családunk, ahová születünk, ahol felnevelkedünk. A másik család, amit mi alakítunk, ahová utódaink, gyermekeink, unokáink születnek.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések