
Eszem-iszom? Egy tévhittel kevesebb!
kategória: Diabétesz, Hitek, tévhitek, Táplálkozás
A korábbi feltételezésekkel ellentétben nem növelik a cukorbetegség kockázatát a diétás üdítők és más, mesterséges édesítőszerrel készült italok - állapították meg a Harvard Egyetem kutatói.
A tanulmány folyamán a követésbe bevont férfiak 7 százalékánál alakult ki diabétesz. Azok a férfiak, akik naponta ittak cukrozott üdítőt, 16 százalékkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyet. Az összefüggést elsősorban a szénsavas cukrozott italokra találták érvényesnek, a cukortartalmú gyümölcsleveket fogyasztók embereknél nem találták emelkedettnek a diabétesz kockázatát.
A napi rendszerességgel fogyasztott - akár koffeinmentes - kávé esetében is kisebb volt a cukorbetegség valószínűsége. Vélhetően a kávé antioxidáns- és ásványianyag-tartalma miatt.
2011.04.24 00:02:00
forrás: MTI
Kapcsolódó hírek, érdekességek
h i r d e t é s
