Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Friss információk - mit kell tenni hőség idején?

kategória: babaszoba.hu, Egészség nyáron, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Öregedés, Vészhelyzetek, katasztrófák

Mától egyre több helyen 27 °C feletti átlaghőmérséklet várható (előbb főként a nagyvárosokban, északnyugaton, a középső és déli országrészben, később másutt is). Az országos tiszti főorvos ezért II. fokú hőségriasztást rendelt el hazánk területére.

Országosan várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 13. kedd: hajnalban 16, 21 °C, napközben 30, 35 °C
július 14. szerda: hajnalban 18, 23 °C, napközben 31, 35 °C
július 15. csütörtök: hajnalban 18, 23 °C, napközben 32, 36 °C
július 16. péntek: hajnalban 19, 24 °C, napközben 32, 36 °C
július 17. szombat: hajnalban 19, 24 °C, napközben 31, 35° C
július 18. vasárnap: hajnalban 19, 24 °C, napközben nyugaton 28 °C , keleten 33 °C

A meleg fokozottan megviseli szervezetünket. A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyeljünk oda. A kirándulók, utazók, nyaralók mindig vigyenek magukkal elegendő folyadékot. Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat.

Jó tudni

A III. fokozat kritériumai:
Az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 Celsius fokot.
Teendők: A II. fokozatnál megtett intézkedések szigorú ellenőrzése. Emellett az Országos Tiszti Főorvos értesíti a Kormányzati Koordinációs Bizottság Titkárságát azt kérve, hogy az esetlegesen szükségessé váló ágazati intézkedéseket koordinálja, illetve vizsgálja meg, hogy szükségesek-e további intézkedések a hőhullámok hatásainak kezelése érdekében.


Dr. Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy tegyék meg a hőség miatt szükséges megelőző intézkedéseket.

Fontos teendők


- Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is).

- Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli. Nem javasolt a túlzott légkondicionálás, mert a hőmérséklet-különbség is megterheli a szervezetet.

- Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet, ha valahol vizet osztanak, fogadja el!

- Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú italt!

- A ventilátort csak rövid ideig lehet használni, mivel szárítja a szervezetet!
TIPP

Rengeteg tippet, tanácsot gyűjtöttünk össze az Ezt (t)egye, hogy ne okozzon halált a hőség! című cikkünkben! Olvassa el a Hogyan gyilkol a hőség? című írásunkat is!


- Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékszükségletet, illetve a meleg miatt másként kell-e szednie egyes gyógyszereit (például szívgyógyszereket).

- Beszéljen orvosával, ha krónikus betegségekben szenved vagy többféle gyógyszert szed és bármi szokatlan tünetet észlel - hívta fel a figyelmet az ÁNTSZ.
  
 

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat,
www.met.hu

 

Kedden nagyon magas lesz az UV sugárzás. Ez a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent. A leégési idő 15-20 perc. Minimum 15-ös faktorszámú napvédő krémet használjon. Hordjon széles karimájú, arcot árnyékoló kalapot, védje szemét napszemüveggel.
A fényvédelemmel kapcsolatban tehát ma már nem a fényvédő kenőcsök használata áll az első helyen, hanem a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés - hívta fel a figyelmet Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgatója.

2010.07.13 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Betegszállítás

Mit tegyünk, ha speciális szállításra van szükségünk, mert egészségi állapotunk nem teszi lehetővé, hogy tömegközlekedési eszközzel, vagy családtagunk, jó barátunk személygépkocsijával jussunk el a kórházba vagy a gyógykezelésünk helyszínére?

tovább


Szponzorált hirdetések