Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újabb címzetes főorvosi elismerések találnak gazdára

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Öregedés

8 háziorvos veheti át Balatonalmádiban a megbecsülés és a tisztelet gesztusaként a címzetes főorvosi címet.

Először április 21-én tüntették ki Tatabányán az ország egyik legidősebb háziorvosát a 80 éves Bartus Bélát nyugdíjba vonulása alkalmából. Akkor vele együtt 18 tatabányai és kistérségi háziorvos vehette át az országban elsőként az Országos Alapellátási Intézet által alapított, gesztus-értékű elismerést. Az ötletadó és kezdeményező intézet vezetőiben évek óta formálódik a szándék, hogy az alapellátásban dolgozók esetében is jelezzék az életpálya ívét.
A családorvos a praxis magányában dolgozik, s hiába tölt el évtizedeket a gyógyításban, vesz részt a továbbképzéseken, felel meg az egyre bonyolultabb szakmai elvárásoknak, kívülről mégsem látszik a fejlődés, nem léphet a képzeletbeli ranglétrán egyre feljebb és feljebb. Ezért a gesztus-értékű főorvosi elismerés valahol a civil és az állami-hivatalos között. Ahogyan az utánpótlás hiánya, az elöregedő és a betöltetlen praxisok emelkedő száma jelzi, ezen a téren is érdemes lenne megfelelően honorálni a szakmai utat, ezzel is növelve a szakma presztízsét. Ezt teszi a IX. Országos Háziorvosi Napok, ahol a címzetes főorvosi elismerések átadásán túl azt is hangsúlyozzák a résztvevők, hogy a lakosság egészségi állapotának pozitív változása az elmúlt 15 év 4,2 életév nyeresége az alapellátásban dolgozók munkájának is vitathatatlan eredménye. A betegek sorsa, jó és pontos diagnózisa, hogy időben szakorvoshoz kerülhessenek, Magyarországon összesen 6800 háziorvoson múlik.
Közülük Hidas doktor fiatalnak számít a maga 72 évével, heten viszont 80 felett is aktívan rendelnek, helyettesítenek, vagy éppen a Máltai Szeretetszolgálatnál dolgoznak. Nos, ők nyolcan vehetik át az újabb címzetes főorvosi elismeréseket a IX. Országos Háziorvosi Napokon.
A kitüntetettek listája: Dr. Pető Éva, Dr. Tamás Elvira, Dr. Sidló Gábor, Dr. Literáti Nagy Ferenc, Dr. Seszták Adrienne, id. Dr.Szántay Gábor, Dr.É Nagy Márta, Dr. Hidas István - olvasható az eseményről kiadott sajtóanyagban.

2010.06.04 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések