Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szolárium és bőrrák - egy újabb kutatás

kategória: Bőrgyógyászat, Daganatos betegségek

Egy új kutatás ismét kimutatta, hogy a szolárium ugyanolyan káros lehet, mint a túlzott napozás. Akik szoláriummal próbálják megőrizni napbarnított színüket, azokra a bőrrák megnövekedett kockázata leselkedik. Az amerikai Nemzetközi Rákkutatási Hivatal régóta a humán karcinogének között tartja számon a mesterséges UV sugárzást. Nem mindegyik tanulmány mutatta ki azonban azt, hogy a szolárium kockázatnak számít. Ráadásul a leggyakoribb bőrráktípussal, a bazálsejtes karcinómával való összefüggés sem volt egyértelmű.

A Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatói Jiali Han vezetésével közel 730 ezer amerikai ápolónő adatait elemezték egy 20 éves vizsgálatból. Az eredmények szerint azok esetében, akik fiatalabb korukban gyakrabban használták a szoláriumot, nagyobb volt a valószínűsége a bőrrák, különösen a bazálsejtes karcinóma kialakulásának. Akik középiskolás koruktól 35 éves korukig évente legalább négyszer mentek szoláriumba, azoknál 15 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki bazálsejtes karcinóma, mint azoknál, akik egyáltalán nem jártak barnulni. Melanóma és laphámsejtes karcinóma esetében is hasonlóan alakult a kockázat, bár a melanóma esetében az eredmény nem számított statisztikailag szignifikánsnak, vagyis akár véletlen is lehet. Ez részben azzal magyarázható, hogy kevés nőben alakult ki melanóma.


A kutatás eredménye azt mutatja, hogy évente csupán néhány szoláriumozás is megnövelheti a bőrrák kockázatát. Sokan húsznál is több alkalommal szoláriumoznak egy évben, ráadásul az eredmények arra is utalnak, hogy annál nagyobb lehet a kockázat, minél fiatalabb korban kezdi el valaki a szoláriumozást. Dr. Han emiatt úgy véli, hogy az eredmények alapján érdemes felhívni a közvélemény figyelmét a szoláriumozás veszélyeire, és sürgetni kell az életkori korlátozások bevezetését a szalonokban.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések