Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újabb, betegséget okozó gének

kategória: Daganatos betegségek, Diabétesz

A Nature Genetics vasárnapi számában megjelenő cikkek újabb géneket azonosítottak, melyek szerepet játszhatnak a cukorbetegség, valamint a vastag- és végbélrák kialakulásában.

Egy kutatócsoport hat nagyszabású vizsgálat átvizsgálása alapján hat, eddig ismeretlen genetikai variánst azonosított, melyek fokozzák a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. A gyakoribb, kettes típusú cukorbetegség egyre gyorsabban terjed a fejlett országokban.

Más kutatók függetlenül a fenti eredményektől a 8-as, 10-es és 11-es kromoszómán található egyes génvariánsokról mondták ki, hogy növelik a vastag- és végbélrák rizikóját. A hibás géneket emberi génkészletek tízezreinek átvizsgálásával találták. Az újonnan azonosított gének tovább gyarapítják azon gének csoportját, melyeknek szerepet tulajdonítanak ezeknek a rendkívül összetett betegségeknek a kialakulásában. A tudósok szerint számos gén még mindig felfedezésre vár.

A cukorbetegség 246 millió ember érint világszerte, és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslései szerint 2025-re már 380 millióra nő a betegek száma. A vastag- és végbélrák az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évente 655 000 halálesetért felelős. A betegségeket befolyásoló gének azonosítása az első lépés ahhoz, hogy sikerüljön a rizikócsoportba tartozó embereket kiszűrni. Az ilyen jellegű kutatások nyithatnak utat a hibás gének aktivitásának gátlásán vagy csökkentésén alapuló gyógyszerek fejlesztése felé is.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.01 10:18:20

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!


Szponzorált hirdetések