Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újabb 5 meglepő tény az emberi agyról

kategória: babaszoba.hu, Gondolta volna?, Neurológia

1. Az agy egy exkluzív klub

Az agy vérrendszerében található vér-agy gát csak nagyon kevés molekulát enged az idegrendszer belső magjába, az agyba. Az agyat tápláló kapillárisok rengeteg védősejtet tartalmaznak, amelyek kívül tartják a nagyobb molekulákat. A gátban található speciális fehérjék szállítják a tápanyagokat az agyunkba, és csak ezek jutnak át a vér-agy gáton.

Bár a vér-agy gát megvédi agyunkat, de sajnos az életmentő gyógyszerek nagy részét sem engedi átjutni. A tudósok a nanotechnológiában látják a megoldást, a nanorészecskék ugyanis könnyedén át tudnak hatolni a gáton, és el tudják pusztítani az agyban található daganatos sejteket.

Érdekesség

Az ókori egyiptomiak és Arisztotelész még nem tulajdonítottak nagy fontosságot a fejünkben található misztikus szervnek. A híres anatómus, Galénosz már az agynak tulajdonította a mozgás és a beszéd koordinációját, de ő sem sokat törődött a fehér és szürkeállománnyal. Manapság a technológiai fejlődésnek és a különböző kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudhatunk meg agyunkról, és közben olyan dolgokat fedezhetünk fel, amelyeken talán még Galénosz is elámulna.
Újabb 5 meglepő dolgot előző cikkünkben olvashatnak az emberi agyról.


2. Agyunk egy csőként kezdi az életét

Az agy kialakulása már a terhesség legelején megkezdődik. Három héttel a fogantatás után az idegi lemeznek nevezett embrionikus sejtek összeolvadnak és egy úgy nevezett idegi csövet alkotnak. Ez lesz később a központi idegrendszer. Később kialakulnak a gliasejtek és a neuronok, majd megindul az agy barázdálódása.

3. A tinédzserek agya nem felnőtt agy

Elkeseredett szülők, nyugalom, a kamaszkori viselkedés részben az agyi fejlődés szeszélyeinek köszönhető. Az agy szürkeállománya a kamaszkort megelőzően fejlődik ki teljesen, és a tinédzserkor alatt nyeri el végső formáját a döntéshozásért és ítélőképességért felelős elülső lebeny. Az agy végső formáját körülbelül 20 éves korára éri el, ezért addig még reménykedhetnek a szülők.

4. Az agy örökké változik

Korábban azt hittük, a felnőttkor elérésével agyunk elveszti azt a képességét, hogy új idegi kötődéseket hozzon létre, ez azonban nem igaz. Egy 2007-ben agyvérzést szenvedett páciens példája megmutatta, hogy az agy képes adaptálódni a sérült idegekhez, és képes új idegi kötödéseket létrehozni még felnőttkorban is.

5. A nők nem a Vénuszról jöttek

A populáris kultúra szerint a nők és a férfiak agya eltérően működik. Annyi valóban igaz, hogy a férfi és női hormonok másként hatnak az agyi fejlődésre, és az is, hogy a két nem tagjai eltérően reagálnak a fájdalomra és a stresszre. De ennek ellenére a férfi és női agy és agyi kapacitás teljesen megegyezik.

2010.05.02 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések