Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újfajta védőoltás, nem csak fertőző betegségek ellen

kategória: Fertőző betegségek

A legyengített, de élő kórokozót tartalmazó oltás alkalmazása számos biztonsági problémát vet fel, azonban a Yale Egyetem munkatársai egy ügyes trükk segítségével megpróbálják ezeket áthidalni. A Nature Communications márciusi számában bemutatott vizsgálat szerint a biztonság növeléséhez a baktérium saját hibáit lehet kihasználni, így a vakcina jól tolerálhatóvá válhatna gyermekek és idősek, illetve legyengült immunrendszerű egyének számára.

Jorge Galan és munkatársai egy molekuláris gépezetet juttattak be az ételmérgezést okozó szalmonella baktériumba. A módosítás olyan fehérjék előállítását vonta maga után, melyek fertőző betegségek széles körével szemben nyújtanak védettséget.

Mindazonáltal a kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy a célra csupán módosított fertőzőképességű törzseket szabad felhasználni. A fehérjék hatására bekövetkező osztódás apró, sejtszerű organizmusok kialakulásához vezet, melyeknek hiányzik a DNS-e, mégis olyan antigéneket hordoznak, amelyek stimulálják az immunrendszert.

Az egérkísérletekben kipróbált szert nem csupán a fertőző betegségekben, hanem a daganatok elleni küzdelemben is ki lehetne próbálni.

2013.03.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Meddig élnek a magyarok?

Amikor a mai ember a tudomány diadalmas eredményei alapján merész terveket sző a halhatatlanságról, felteszi a kérdést: hosszú öregedés vagy örök ifjúság? A világ lakossága és ezen belül a magyarok is öregszenek, így különösen időszerű a kérdés.

tovább


Szponzorált hirdetések