Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Újfajta védőoltás, nem csak fertőző betegségek ellen

kategória: Fertőző betegségek

A legyengített, de élő kórokozót tartalmazó oltás alkalmazása számos biztonsági problémát vet fel, azonban a Yale Egyetem munkatársai egy ügyes trükk segítségével megpróbálják ezeket áthidalni. A Nature Communications márciusi számában bemutatott vizsgálat szerint a biztonság növeléséhez a baktérium saját hibáit lehet kihasználni, így a vakcina jól tolerálhatóvá válhatna gyermekek és idősek, illetve legyengült immunrendszerű egyének számára.

Jorge Galan és munkatársai egy molekuláris gépezetet juttattak be az ételmérgezést okozó szalmonella baktériumba. A módosítás olyan fehérjék előállítását vonta maga után, melyek fertőző betegségek széles körével szemben nyújtanak védettséget.

Mindazonáltal a kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy a célra csupán módosított fertőzőképességű törzseket szabad felhasználni. A fehérjék hatására bekövetkező osztódás apró, sejtszerű organizmusok kialakulásához vezet, melyeknek hiányzik a DNS-e, mégis olyan antigéneket hordoznak, amelyek stimulálják az immunrendszert.

Az egérkísérletekben kipróbált szert nem csupán a fertőző betegségekben, hanem a daganatok elleni küzdelemben is ki lehetne próbálni.

2013.03.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések