Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új fegyver súlyos betegségek ellen

kategória: Fertőző betegségek

Új típusú antibiotikumot fejlesztettek ki, mely az eddigieknél sikeresebben veheti fel a harcot a tuberkulózis, a lépfene (anthrax) és a vérhas (shigella) kórokozói ellen. Kenneth Keiler és a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársai a Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában közölték tanulmányukat, amely 46, eleddig nem tesztelt molekula különböző kórokozókra kifejtett hatását mutatta be. A célpont a mikrobák életképességéhez elengedhetetlen fehérje-előállító mechanizmus volt.

A transz-transzláció gyakorlatilag minőség-ellenőrzés, melyet főként a növények és egysejtű organizmusok használnak: amennyiben a DNS-ről átíródó mRNS (mely a fehérjék szintetizálásához szükséges információt hordozza) hibát tartalmaz, a folyamat leáll. A hiba kijavítását követően a transz-transzláció indítja újra az átírást, tehát ha ez kiesik, a sejt nem képes túlélni.


Az először 1996-ban leírt mechanizmus nyomán jött az ötlet, hogy a gátlás új antibakteriális eszközt adhat kezünkbe. A munkacsoport 663 ezer molekula közül választotta ki azt a 46-ot, mely hatékonynak bizonyult a transz-transzlációs szabályozás blokkolásában. Az Escherichia coli nevű baktériumon való kipróbálást a vérhast okozó Shigella, és a lépfenét okozó Bacillus anthracis mikrobákon való tesztelés követte, és a 46 anyag közül a KKL-35 fantázianévre hallgató szer bizonyult a legígéretesebbnek, ugyanis a molekula jelenlétében az ominózus kórokozók elpusztultak. További biztató hír, hogy a kutatók nem tapasztaltak a szerrel szembeni rezisztenciát.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések