Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új tesztek és kezelések sugárfertőzés esetére

kategória: Gyógyszerészet, Új termékek, szolgáltatások, Vészhelyzetek, katasztrófák

A japán atomerőmű-baleset ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy kevés kezelés áll rendelkezésünkre a nagy sugárdózist kapott emberek megsegítésére. Néhány teszt és szer fejlesztés alatt áll az Egyesült Államokban. Az előrehaladott állapotban lévő projektek közül az egyik a New York-i Columbia Egyetem gyorstesztje. Segítségével egy csepp vérből megállapítható, ért-e veszélyes nagyságú sugárdózis valakit. Jelenleg egy prototípusa működik a készüléknek.

A hagyományos, Geiger-elven működő számlálók csak a ruha és a bőr felszínén lévő sugárszennyezést mérik, a testben elnyelt sugárdózist nem. "Mielőtt kezelni kezdenek valakit sugárfertőzés ellen, tudni kellene, mekkora dózist kapott. Ha a becslés rossz, többet árthatunk, mint használunk" - magyarázta David Brenner, a Columbia radiológiai kutatóközpontjának igazgatója. Brenner csoportja a sugárzás miatti korai DNS-károsodás detektálásával becsli meg a szervezetbe jutott sugárdózis nagyságát.

A fejlesztés stádiumában lévő kezelések között is akad reménykeltő. Andrei Gudkov kutatócsoportja a Roswell Park Rákkutató Intézetben a csontvelői és emésztőrendszeri sejteket védő szert fejlesztett ki. Ezek a sejtek "túlreagálják" a sugárzás által kiváltott sérülést, és - mint Gudkov fogalmazott - egyfajta öngyilkosságot követnek el. Az új gyógyszer egy normál bélbaktériumból származó fehérjén, a flagellinen alapul, amely részben meggátolja a sejtrombolást, miközben serkenti a megmaradt sejtek felépülését is.
A szer állatkísérletekben jól vizsgázott, a kezelés hatására a sugárzásnak kitett majmok túlélése jelentősen javult. Mint Gudkov elmondta, a gyógyszer biztonságosságát tesztelő humán próba is eredményes volt, mert a 150 önkéntes résztvevőnél legfeljebb enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeztek.

2011.04.06 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések