Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új teszt a prosztatarák szűrésére

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Egy lépéssel közelebb jutottak Cambridge-i kutatók egy vizeletből végezhető, megbízható, mégis egyszerű teszt kidolgozásához a prosztatarák megállapítására.

Hayley Whitaker vezetésével 350 prosztatarákos és nem prosztatarákos férfinál végeztek szövet- és vizeletvizsgálatot a tanulmány során. Azt keresték, hogy egy fehérje, az MSMB mennyisége miként függ össze a rákkockázattal, és a prosztatatrák agresszivitásával.

A jelenleg rendelkezésre álló legjobb szűrőmódszernél a prosztatspecifikus antigén, a PSA szintjét mérik a férfiak vérében. Ez a biomarker azonban sokszor ad tévesen pozitív diagnózist, mert akkor is magas lehet a vérszintje, ha valójában nincs szó prosztatarákról. Gyakran vezet ezért felesleges sebészi beavatkozásokhoz és sugárterápiához.

A Public Library of Science (PLoS) ONE című internetes tudományos folyóiratban szerdán közzétett eredmények szerint az MSMB jelű fehérje alkalmasabb biomarker lehet a prosztatarák jelzésére, mint a PSA. Az MSMB fehérje ráadásul jelen van a vizeletben is, így abból egyszerű vizsgálattal kimutatható. Az eredmények szerint ez a fehérje csökkent mennyiségben van jelen prosztatarák esetén.

A kutatókat is meglepte a genetikai vizsgálatok eredménye: a fehérje szintje összefüggést mutatott bizonyos genetikai változatok jelenlétével. Az MSMB további előnye, hogy utalhat a prosztatarák agresszivitására is, ami azért fontos, mert a lassan növekvő prosztatrákoknál nincs szükség azonnali műtétre, amelynek szövődményeként számos esetben vizelettartási és merevedési nehézségek jelentkeznek.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.19 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Öregedés: Örök Ifjúság?

Az emberiség ősidőktől fogva keresi azt a bizonyos "életelixírt", amelynek a segítségével, ha lehet, hosszú életen át maradhatna fiatal, tettre kész, egészségesen boldog. Az ember szeretne "fiatalon, szépen megöregedni", ha már a halált nem kerülheti el.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések