Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új teszt a prosztatarák szűrésére

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

Egy lépéssel közelebb jutottak Cambridge-i kutatók egy vizeletből végezhető, megbízható, mégis egyszerű teszt kidolgozásához a prosztatarák megállapítására.

Hayley Whitaker vezetésével 350 prosztatarákos és nem prosztatarákos férfinál végeztek szövet- és vizeletvizsgálatot a tanulmány során. Azt keresték, hogy egy fehérje, az MSMB mennyisége miként függ össze a rákkockázattal, és a prosztatatrák agresszivitásával.

A jelenleg rendelkezésre álló legjobb szűrőmódszernél a prosztatspecifikus antigén, a PSA szintjét mérik a férfiak vérében. Ez a biomarker azonban sokszor ad tévesen pozitív diagnózist, mert akkor is magas lehet a vérszintje, ha valójában nincs szó prosztatarákról. Gyakran vezet ezért felesleges sebészi beavatkozásokhoz és sugárterápiához.

A Public Library of Science (PLoS) ONE című internetes tudományos folyóiratban szerdán közzétett eredmények szerint az MSMB jelű fehérje alkalmasabb biomarker lehet a prosztatarák jelzésére, mint a PSA. Az MSMB fehérje ráadásul jelen van a vizeletben is, így abból egyszerű vizsgálattal kimutatható. Az eredmények szerint ez a fehérje csökkent mennyiségben van jelen prosztatarák esetén.

A kutatókat is meglepte a genetikai vizsgálatok eredménye: a fehérje szintje összefüggést mutatott bizonyos genetikai változatok jelenlétével. Az MSMB további előnye, hogy utalhat a prosztatarák agresszivitására is, ami azért fontos, mert a lassan növekvő prosztatrákoknál nincs szükség azonnali műtétre, amelynek szövődményeként számos esetben vizelettartási és merevedési nehézségek jelentkeznek.

Animáció: HáziPatika.com

2010.10.19 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések