Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új terápiás lehetőség időskori makuladegenerációban?

kategória: Öregedés, Szemészet

A Utahi Egyetem kutatói azonosítottak egy új jelátviteli útvonalat, mely képes gátolni az erek újdonképződését és az esetleges szivárgást az időskori sárgafolt elfajulásban (AMD), melyek az USA-ban a vakság leggyakoribb okai.

Egyelőre még a kezdetén jár az a vizsgálat, melynek célkeresztjében olyan szemészeti betegségek megoldása áll, melyek az erek gyulladása illetve szivárgása miatt alakulnak ki. Ilyen például az időskori makuladegeneráció, a cukorbetegek ideghártya-betegsége, valamint egyes ráktípusok és sérülések is.

A megfigyelés lényege egy sejtfelszíni fehérje, a Roundabout (rövidebb nevén Robo)-4. "A többi Robo-fehérjétől eltérően a 4-es típust nem az idegek környékén, hanem az erekben találjuk" - magyarázta Dr. Dean Li, a kutatási eredményeket ismertető közlemény vezető szerzője.

Dr. Li már öt éve azon dolgozik, hogy megértse a Robo4 biológiai szerepét. Dr. Kang Zhang-gal együttműködve Dr. Li Robo4-gén mutáns egereket hozott létre, és vizsgálta sejtjeik válaszát a VEGF-re (erek növekedését elősegítő faktor) a Robo4-kötő Slit2 fehérje jelenlétében és hiányában.

A VEGF élettani funkciója az erek képződésének elősegítése, beleértve az érsejtek osztódásának és vándorlásának serkentését is. A VEGF felel az egészséges érnövekedésért, ám sajnos gyakran olyan káros folyamatokban is részt vesz, mint az időskori makuladegeneráció, vagy a diabéteszes ideghártya-betegség.

A vizsgálatból kiderült, hogy a normális egerekben a Slit2 gátolta ezeket az érképződést elősegítő folyamatokat, a Robo4-mutáns egerekben azonban ez a gátló hatás elmaradt. Úgy tűnik tehát, hogy a Slit2 a Robo4-en keresztül van negatív hatással a VEGF aktivitására. Az eredményeket a Nature Medicine márciusi online számában tették közzé.

Jelenleg is léteznek már gyógyszerek a piacon, melyek a VEGF jelátviteli útvonalára hatnak: ilyen a rákellenes bevacizumab, illetve a ranibizumab, melyet az időskori makuladegeneráció egyik típusának kezelésére alkalmaznak. Az új felfedezéssel újabb ponton lehet a folyamatba beavatkozni. A szigorú gyógyszerfejlesztési szabályok miatt azonban a mostani kutatás eredményeiből egy évtizeden belül aligha lesz még forgalmazható gyógyszer. Az időskori makuladegeneráció a vakság leggyakoribb oka Amerikában az 55 év felettiek között. Becslések szerint jelenleg több mint 10 millió beteget érint a probléma.

2008.04.03 09:25:49

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések