Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új technológiát fejlesztettek ki a dohányzásról való leszokáshoz

kategória: Dohányzás, Gyógyszerészet

Egy új eljárás, amely a nikotint közvetlenül a tüdőbe képes juttatni, csodafegyver lehet majd a dohányzásról leszokni vágyók kezében.
A Duke Egyetem Egészségügyi Központjában végzett kísérletek során a szakemberek azt állapították meg, hogy összehasonlítva a ma kereskedelmi forgalomban kapható nikotintapaszokkal és pipákkal az új készülék hatékonyabb a nikotin véráramba juttatásában. Ezen felül a vizsgálatokban résztvevők szerint kellemesebb is volt a használata mint a jelenlegi nikotinpipáknak, mivel azokhoz képest jóval kevésbé irritálja a torok nyálkahártyáját.


A fejlesztést és a vizsgálatokat vezető Jed Rose és csapata azon fáradozott, hogy a leszokni vágyóknak a dohányzással összefüggésbe hozott kellemes hatásokat is sikerüljön minél inkább reprodukálniuk az új készülék használata során, miközben hatékonyabban csökkentik a megvonási tünetek mértékét is.  A szakemberek ezt úgy próbálták megvalósítani, hogy a nikotin szervezetbe jutásakor azt a természetes belégzést vették alapul az adagoló kialakításánál, amit a dohányos a cigarettába szippantáskor gyakorol.

Az új eljárás a testben természetesen is előforduló piroszolsav permetet és nikotint alkalmaz, amelyek keveredve egy sófélét, nikotin piruvátot alkotnak. Az így létrejövő, mikroszkopikus részecskékből álló felhő úgy szippantható be, mint a cigaretta füstje. Az új nikotinadagolóban alkalmazott eljárással a jelenlegieknél több nikotint tudnak a leszokni vágyók szervezetébe juttatni, akiket az eszköz használata kevésbé irritál és a tesztek szerint az elvonási tünetek is lényegesen enyhülnek az új megoldás alkalmazása következtében.

A kutatók úgy vélik, hogy az eszköz 3-5 éven belül piacra kerülhet, ha a további vizsgálatok során is hasonlóan jól teljesít, és az azt követő lépésben már azon is érdemes lesz elgondolkodni, hogy milyen más gyógyszerek szervezetbe juttatásában lehet majd segítség az új technológia.

Animáció: HáziPatika.com

2010.03.31 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések