Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új taktikával támadják az ellenálló baktériumokat

kategória: Gyógyszerészet

Egyre nagyobb népegészségügyi probléma az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedése, sőt olyan baktériumok is komoly gondot okoznak, amelyek elvileg érzékenyek ezekre a szerekre, ám tápanyaghiányos, "éhező" állapotban mégis rezisztenssé válnak. Amerikai kutatók most új módszert ajánlanak az ilyen baktériumok ellen.

Fertőzéskor a baktériumok hiányt szenvednek a tápanyagokból, amelyek növekedésükhöz, szaporodásukhoz szükségesek. A kutatók arra kerestek választ a Science tudományos folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban, hogy miként váltja ki az "éhezés" az antibiotikummal szembeni ellenállást, és hogyan lehetne azt elkerülni. Dao Nguyen, a McGill Egyetem munkatársa az úgynevezett biofilmeket vizsgálta. A biofilmekben - bevonattal rendelkező sejtekben - található baktériumok nagymértékben védettek az antibiotikumokkal szemben. Egyes gyógyszerek képesek a biofilmek részleges elpusztítására, ám így is elegendő baktérium éli túl a támadást ahhoz, hogy később újra elszaporodjanak. Ilyen bevonattal védett biofilmek a természetben és az emberi szövetekben is megélnek, például nehezen gyógyuló sebekben vagy a cisztás fibrózisban szenvedők tüdejében.

Az éhező állapotba került baktériumokat nehéz megtámadni, mivel az antibiotikumok éppen a növekedéshez szükséges sejtfolyamatokba avatkoznak be, csakhogy a passzív állapotba került sejteknél a szernek nem marad támadási pontja. Dao Nguyen és kutatótársa, Pradeep Singh a Washington Egyetemről azonban egy alternatív mechanizmust feltételezett a folyamatban. Amikor a baktériumok érzékelik, hogy fogyóban a tápanyaguk, figyelmeztető kémiai jelet bocsátanak ki, ez a molekula jelzi a sejteknek, hogy ideje "tartalékra" kapcsolni anyagcseréjüket.

Az elmélet ellenőrzéséhez olyan génmódosított baktériumokat hoztak létre a kutatók, amelyekben kikapcsolták az éhezésre figyelmeztető jelet. A génszabott baktériumok nem voltak képesek előállítani a riasztáshoz nélkülözhetetlen vegyületet, így anyagcseréjük sem tudott felkészülni a közelgő veszélyre. Kiderült, hogy ezek a baktériumok több nagyságrenddel érzékenyebben reagáltak az antibiotikumokra, így már nem voltak képesek ellenállni a gyógyszer támadásának.

A felfedezés számos fertőzés kezelésének újfajta megközelítését eredményezheti a jövőben. Ennek jelentősége igen nagy, hiszen egyébként a rezisztenssé vált baktériumok miatt egyre újabb és újabb típusú antibiotikumok kidolgozására lenne szükség, amely óriási anyagi hátteret és folyamatos gyógyszerfejlesztést igényel.

2011.11.28 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések