Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új taktikával támadják az ellenálló baktériumokat

kategória: Gyógyszerészet

Egyre nagyobb népegészségügyi probléma az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedése, sőt olyan baktériumok is komoly gondot okoznak, amelyek elvileg érzékenyek ezekre a szerekre, ám tápanyaghiányos, "éhező" állapotban mégis rezisztenssé válnak. Amerikai kutatók most új módszert ajánlanak az ilyen baktériumok ellen.

Fertőzéskor a baktériumok hiányt szenvednek a tápanyagokból, amelyek növekedésükhöz, szaporodásukhoz szükségesek. A kutatók arra kerestek választ a Science tudományos folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban, hogy miként váltja ki az "éhezés" az antibiotikummal szembeni ellenállást, és hogyan lehetne azt elkerülni. Dao Nguyen, a McGill Egyetem munkatársa az úgynevezett biofilmeket vizsgálta. A biofilmekben - bevonattal rendelkező sejtekben - található baktériumok nagymértékben védettek az antibiotikumokkal szemben. Egyes gyógyszerek képesek a biofilmek részleges elpusztítására, ám így is elegendő baktérium éli túl a támadást ahhoz, hogy később újra elszaporodjanak. Ilyen bevonattal védett biofilmek a természetben és az emberi szövetekben is megélnek, például nehezen gyógyuló sebekben vagy a cisztás fibrózisban szenvedők tüdejében.

Az éhező állapotba került baktériumokat nehéz megtámadni, mivel az antibiotikumok éppen a növekedéshez szükséges sejtfolyamatokba avatkoznak be, csakhogy a passzív állapotba került sejteknél a szernek nem marad támadási pontja. Dao Nguyen és kutatótársa, Pradeep Singh a Washington Egyetemről azonban egy alternatív mechanizmust feltételezett a folyamatban. Amikor a baktériumok érzékelik, hogy fogyóban a tápanyaguk, figyelmeztető kémiai jelet bocsátanak ki, ez a molekula jelzi a sejteknek, hogy ideje "tartalékra" kapcsolni anyagcseréjüket.

Az elmélet ellenőrzéséhez olyan génmódosított baktériumokat hoztak létre a kutatók, amelyekben kikapcsolták az éhezésre figyelmeztető jelet. A génszabott baktériumok nem voltak képesek előállítani a riasztáshoz nélkülözhetetlen vegyületet, így anyagcseréjük sem tudott felkészülni a közelgő veszélyre. Kiderült, hogy ezek a baktériumok több nagyságrenddel érzékenyebben reagáltak az antibiotikumokra, így már nem voltak képesek ellenállni a gyógyszer támadásának.

A felfedezés számos fertőzés kezelésének újfajta megközelítését eredményezheti a jövőben. Ennek jelentősége igen nagy, hiszen egyébként a rezisztenssé vált baktériumok miatt egyre újabb és újabb típusú antibiotikumok kidolgozására lenne szükség, amely óriási anyagi hátteret és folyamatos gyógyszerfejlesztést igényel.

2011.11.28 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ötven felett a futópadon

A rendszeres mozgás pozitív hatásairól mindenki sokat tud, ám mégis vannak, akik félelemből, az egészségi állapotuk vagy az életkoruk miatt nem kezdenek el sportolni. Pedig az óvatos, fokozatos és körültekintő mozgás az időseknek is jót tesz!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések