Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szénanátha ellen fenyőpor

kategória: Allergia, Új termékek, szolgáltatások

A szemviszketéstől és állandó orrfolyástól szenvedő szénanáthás betegeknek enyhülést hozhat a fenyő alapú por.

A cellulóz orrspray gátat alkot a nyálkahártyán, és az orrüreget kibélelve nem engedi be az olyan allergéneket, mint a fa- és a virágpor. Az utóbbi években sokan kezdték használni a cellulóz spray-ket, ezek hatékonyságát azonban nem támasztották alá szilárd tudományos bizonyítékok.

A svéd Göteborgi Egyetem kutatói most azt állítják: sikerült bizonyítaniuk, hogy a spray valóban enyhíti a szénanátha, vagyis a szezonális allergiás rhinitis tüneteit, különösen gyermekekben. Nils Lberg azt állítja, hogy a cellulózpor nem jár mellékhatásokkal, ami különösen vonzóvá teszi a gyermekek kezelésében.

A kísérletet a göteborgi Szilvia Királyné Gyermekkórházban folytatták le a 2009 tavaszi nyírfavirágzás alatt. Ötvenhárom, nyolc és tizennyolc év közötti gyermeket kezeltek napi adagolású antihisztamin tablettával, és egy részük nazális cellulóz spray-t, a többiek pedig placebót kapott naponta háromszor négy héten keresztül.

A Pediatric Allergy and Immunology szaklapban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a spray-t használó gyermekekben jelentősen csökkentek a nazális tünetek. A kutatók hangsúlyozták, hogy a mellékhatások teljes hiánya különösen alkalmassá teszi a spray-t az otthoni kezelésre, elsősorban a szénanáthában szenvedő gyermekek kezelésére.

2011.07.22 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések