Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyszer volt dohányosoknak, hogy könnyebben bírják

kategória: Dohányzás

Egy új gátlószer segít a korábban nikotinfüggő patkányoknak az önmegtartóztatásban - derül ki a Journal of Experimental Medicine októberi számában publikált tanulmányból. A dohányzásról való leszokás már önmagában is nehéz, de a korábban a dohányzáshoz társított helyzetekben talán még nehezebb az exdohányosoknak ellenállni a kísértésnek. Szerencsére közel a megoldás.


A torontói Addiktológiai és Mentálhigiénés Központ kutatói Fang Liu vezetésével olyan gátlószert fejlesztettek ki, amely segít a dohányzásról leszokott patkányoknak ellenállni a kísértésnek. A kutatók kimutatták, hogy a hosszútávú nikotinbehatás hatására két neurotranszmitter receptor lép kölcsönhatásba egymással az agyban. A kifejlesztett inhibitor ezt a kölcsönhatást gátolja.

A nikotin önadagolására szoktatott patkányokban a szer nem befolyásolta a fogyasztásra való hajlamot, de az "exdohányos" patkányokban (amelyeket elválasztották a nikotintól) a gátlószer csökkentette a visszaesések számát, amikor az állatok olyan környezeti hatásoknak lettek kitéve, amelyeket korábban a nikotinhoz társítottak. Amennyiben a gátlószer az emberekben is beválik, hatékony segédeszközzé válhat a leszokott dohányosok visszaesésének megelőzésében.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések