Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Soha többé lyukas fog?

kategória: Fog- és szájbetegségek

A Yale Egyetem és a Chilei Egyetem munkatársai egy olyan új molekulát fedeztek fel, mely képes elpusztítani a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériumot.

Ez a kórokozó a bevitt táplálék cukortartalmát emésztve tejsavat állít elő, mely pusztítja a fog állományát, így okoz fogszuvasodást. Jose Cordova és Erich Astudillo azonban egy Keep 32 nevű szert találtak fel ("hogyan tartsuk meg mind a 32 fogunkat"), mely képes elpusztítani a baktériumot. A betegeken való kísérletezés során kimutatták, hogy bármilyen élelmiszeranyag esetén 60 másodperc alatt képes a szer a maximális hatás elérésére.


Amennyiben a gyógyszer minden biztonsági vizsgálatnak megfelel, másfél éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. A népbetegségnek számító fogszuvasodás megelőzésére számos módszerrel próbálkoztak. Próbálták kivédeni a fogvesztés legfőbb okának számító kórt az ivóvíz fluordúsításával, azonban ez nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az új anyagról a kutatópáros számos nagy fogkrémgyártó céggel tárgyal.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának


Szponzorált hirdetések