Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Soha többé lyukas fog?

kategória: Fog- és szájbetegségek

A Yale Egyetem és a Chilei Egyetem munkatársai egy olyan új molekulát fedeztek fel, mely képes elpusztítani a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériumot.

Ez a kórokozó a bevitt táplálék cukortartalmát emésztve tejsavat állít elő, mely pusztítja a fog állományát, így okoz fogszuvasodást. Jose Cordova és Erich Astudillo azonban egy Keep 32 nevű szert találtak fel ("hogyan tartsuk meg mind a 32 fogunkat"), mely képes elpusztítani a baktériumot. A betegeken való kísérletezés során kimutatták, hogy bármilyen élelmiszeranyag esetén 60 másodperc alatt képes a szer a maximális hatás elérésére.


Amennyiben a gyógyszer minden biztonsági vizsgálatnak megfelel, másfél éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. A népbetegségnek számító fogszuvasodás megelőzésére számos módszerrel próbálkoztak. Próbálták kivédeni a fogvesztés legfőbb okának számító kórt az ivóvíz fluordúsításával, azonban ez nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az új anyagról a kutatópáros számos nagy fogkrémgyártó céggel tárgyal.

Animáció: HáziPatika.com

2012.07.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések