Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Új remény agydaganatos betegeknek

kategória: Daganatos betegségek

Ultrahang és erős mágneses tér segítségével sikerült tajvani kutatóknak célzottan eljuttatni az egerek agydaganatába a kemoterápiás készítményt - számolt be az eredményről az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóirata, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában megjelent tanulmány.

Médiatár főoldal
képgaléria

Hatalmas daganatot vettek ki a 4 éves kislány agyából

Hatalmas daganatot vettek ki a 4 éves kislány agyából
A gyógyszerek megfelelő eljuttatása az agyszövetbe nehézkes a vér-agy gát védő szerepe miatt. Ez a gát az agyi hajszálerek körül az idegsejtek nyúlványai által képzett anatómiai védvonal, amely szabályozottan korlátozza a véráramból a vízben oldódó kémiai anyagok, nagyobb molekulák (például kemoterápiás szerek, antibiotikumok, kontrasztanyag) bejutását az agyszövetbe. Ez a védelmi vonal sok szempontból óvja az idegszövetet, viszont bizonyos gyógyszerek bejutásának megakadályozásával a gyógyszeres terápia akadályai is lehet.

A tajvani kutatóknak sikerült "kicselezniük" a védőmechanizmust: fókuszált ultrahanggal időlegesen sikerült "rést ütniük" a vér-agy gátban, és "átlökni" rajta a gyógyszermolekulákat hordozó aprócska mágneses részecskéket. Miután a piciny részecskék bekerültek a véráramba, további útjukat MRI (mágneses rezonancia) képalkotó berendezés keltette erős mágneses mezők segítségével navigálták, hogy célzottan eljuttassák a gyógyszert a daganatba.

A kombinált kezelésben részesült egerek tovább éltek, mint azok a fajtársaik, amelyeknél vagy az ultrahangot, vagy az MRI-t, vagy a kemoterápiás készítményt alkalmazták külön-külön.

"E módszer legfőbb célja növelni a kemoterápiás szerek koncentrációját az agyban" - hangsúlyozta Kuo Csenvej, a taojüani kórház vezető idegsebésze, a tanulmány vezető szerzője.

Ismertetése szerint jelenleg a temozolomide az agydaganatok kezelésére alkalmazott legfőbb kemoterápiás készítmény. A gyógyszert kapszulákban alkalmazzák, ám a készítménynek csupán a töredéke jut be az agyba, és igen alacsony koncentrációban halmozódik fel a daganatban. "A készítmény képes átjutni a vér-agy gáton, de igen kis mennyiségekben, és mivel alacsony a koncentrációja a tumorban, a daganat mindig kiújul" - emelte ki Kuo Csenvej.

Az agytumorok kezelésére szolgáló kemoterápiás készítményeket intravénásan is befecskendezhetik, mégpedig igen magas adagokban, hogy a szer biztosan eljusson a daganatos területre. A páciensek választhatják a műtétet is.

Kuo Csenvej reményei szerint a módszer finomítása után a humán terápiában is alkalmazható lesz. "Fejleszthetjük a 'kézbesítés' módszerét, és a nanorészecskék meghonosodhatnak a gyógyászatban" - mutatott rá, hozzátéve, hogy az eljárás révén csökkenthető a szervezet egészének a gyógyszerterhelése, és enyhíthetők a kemoterápia kellemetlen mellékhatásai.

Képgaléria: HáziPatika.com

2010.08.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szellemileg is frissen

Vajon milyen időskor vár ránk? Szellemileg frissen vagy eltompulva fogunk élni? Képes-e az idősebb agy a tanulásra, vagy elkerülhetetlenül beleütközik szellemi képességei csökkenésének korlátaiba?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések